Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă: Se propune o nouă rundă de negocieri cu CGN pe documentele investiției până în iunie 2017

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă: Se propune o nouă rundă de negocieri cu CGN pe documentele investiției până în iunie 2017

Se așteaptă deciziile Guvernului, Ministerului Energiei și acționarilor

Ce se mai întâmplă cu proiectul reactoarelor 3 și 4 CNE Cernavodă?! Să facem o scurtă trecere în revistă: în ianuarie anul trecut, Guvernul Romaniei a emis Scrisoarea suport pentru acest proiect. În vara anului trecut, șeful statului, Klaus Iohannis, declara că este “un proiect prioritar de investiţii pentru România care va asigura creşterea cotei energiei nucleare la 32% din totalul producţiei naţionale de energie electrică şi va contribui substanţial la creşterea economică, menţinerea, dar şi crearea de noi locuri de muncă”. Tot ca proiect prioritar este inclus și în cadrul strategiei energetice pentru perioada 2016-2030, propusă de Ministerul Energiei. De asemenea, a fost declarat proiect de importanță strategică către CSAT. În programul de guvernare 2017-2020 se propune consolidarea producției de energie nucleară, cu mențiunea: “Atragerea de investitori pentru finalizarea unitaților 3 și 4, respectiv retubarea unității 1 și 2”.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

În perioada următoare sunt așteptate decizii din partea autorităților competente – Ministerul Energiei, Guvernul României, precum și din partea acționarilor Nuclearelectrica care să conducă la formalizarea continuării procesului de negociere ce a avut ca ultim termen data de 20 decembrie 2016, potrivit reprezentanților Nuclearelectrica. Într-un raport destinat acționarilor, conducerea societății se declară încrezătoare că proiectul dezvoltat de Energonuclear și care ar urma să fie preluat de noua companie de proiect, va continua și că va exista o cerere în viitor pentru energia electrică ce urmeaza a fi produsă de către Unitatile 3 și 4, precum și că investiția în Energonuclear S.A. și valoarea altor active în legătură cu reactoarele (cladiri, echipamente etc) vor fi recuperatate, în conformitate cu strategia.

Directorul general al companiei, Daniela Lulache,  a apreciat că se poate demara înființarea Companiei de proiect ceea ce ar determina ca în maxim trei ani să se poată demara construcţia Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Strategia prevede crearea unei societăți mixte între Nuclearelectrica și un investitor privat, selectat, respectiv o Societate de Proiect (“Joint Venture”) la care să fie transferată valoarea investită de SNN în filiala Energonuclear. Societatea de Proiect  reprezintă societatea premergătoare societății de tip IPP (Producător independent de energie – IPP), ce va fi înființată cu o durată de 2 ani.

Potrivit unui document al Nuclearelectrica, Strategia aprobată pentru continuarea Proiectului are în vedere valorificarea activelor existente, având o valoare considerabilă, aflate în patrimoniul public – apa grea și octoxid de uraniu – și respectiv în patrimoniul Societății – teren, clădiri, echipamente etc – și al Energonuclear, în condițiile legii. Inventarul de apă grea și prima încărcătură de combustibil nuclear se vor asigura din România de către statul român și SNN.

Negocierile cu Investitorul Selectat pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă – China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) se derulează prin intermediul unei Comisii de Negociere sub coordonarea unei Comisii Interministeriale. În data de 8 mai 2016, s-a împlinit termenul stabilit inițial pentru realizarea unui acord asupra documentelor investiției. De atunci, se tot aprobă termene de continuare a negocierilor cu investitorii chinezi. În perioada 6 – 20 decembrie 2016 au avut loc întâlniri între Comisia de negociere și CGN pentru clarificarea și reformularea anumitor clauze agreate în cadrul negocierilor. În urma acestor întâlniri, în data de 20 decembrie 2016, CGN și-a exprimat disponibilitatea de a continua discuțiile privind documentele investiției dincolo de termenul de 20 decembrie 2016, fără emiterea unui consens asupra acestora, potrivit Nuclearelectrica.

În data de 31 ianuarie 2017, Comisia de negociere a avizat propunerea de continuare a negocierilor asupra documentelor investiției în aceleași condiții din Memorandumul de Înțelegere până la data de 30 iunie 2017, fiind demarate formalitățile pentru obținerea unui mandat din partea Comisiei Interministeriale, Guvernului si respectiv Adunării Generale a Acționarilor SNN cu privire la continuarea negocierilor.

“În contextul noilor politici europene de energie și mediu pentru orizontul de timp 2030, energia nucleara este o alternativă sustenabilă pentru atingerea țintelor ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând în același timp securitatea energetică și un pret suportabil la consumatorii finali, precum și creșterea gradului de independență energetică a țării. În acest context, finalizarea Proiectului Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă reprezintă un obiectiv prioritar de dezvoltare a sectorului energetic, prevăzut în Strategia energetică a României 2007-2020”, subliniază reprezentanții Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.