Proprietarii de apartamente sunt obligați să monteze contoare de căldură sau repartitoare până în decembrie 2021, însă mulți sunt reticenți. ANRE vrea să achiziționeze un studiu de specialitate pentru a modifica cadrul de reglementare

Publicat pe Categorii Actual, Electrica si termica, Energie, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Proprietarii de apartamente sunt obligați să monteze contoare de căldură sau repartitoare până în decembrie 2021, însă mulți sunt reticenți. ANRE vrea să achiziționeze un studiu de specialitate pentru a modifica cadrul de reglementare

În imobilele de tip condominium racordate la sistemul de  alimentare centralizată de energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la data de 1 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul  fiecărui apartamene sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, conform prevederilor  Legii 196/2021. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă sau eficientă, este obligatorie montarea sistemor de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repatitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din apartament.

Legislația mai prevede că, până în 2027, în România se va trece de la sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire la sisteme cu citire de la distanță.

Mulți dintre proprietarii de apartamente sunt reticenți în ce privește montarea și utilizarea sistemelor de repartizare a costurilor cu încălzirea, în timp ce alții au renunțat la acestea.  Pe seama repartizării costurilor de încălzirea au existat multe dezbateri publice, precum și petiții înregistrate la ANRE în perioada 2017 – iulie 2021, aspect care au generat un proces de analiză internă în cadrul Autorității, se precizează într-un document consultat de InvesTenergy.

Potrivit unui anunț, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei vrea să achiziţioneze un serviciu de elaborare a unui studiu de specialitate în vederea realizării Regulamentului/Metodologiei privind repartizarea consumurilor de energie termică din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire,

În baza studiului, ANRE va adapta cadrul de reglementare existent, pentru a iniția un act normativ privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominium, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire. Experții vor descrie, în studiu, metodele și practicile similare din 3 state europene, urmând ca ANRE să analizeze dacă acestea pot fi aplicate și în România.

Data limită de depunere a ofertelor pentru studiul solicitat de ANRE este 9.08.2021.

ANRE a preluat de la ANRSC responsabilitatea de reglementare privind energia termică pentru producerea de surse separate, transport, distribuție și furnizare energie termică, precum și pentru activitatea de autorizare a persoanelor juridice care desfășoară activități de montare și exploatare a sistemelor  de reaprtizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominium.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *