Propunere legislativă a USR, la vot în Camera Deputaților: Persoanele condamnate penal definitiv nu pot conduce ANRE

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Propunere legislativă a USR, la vot în Camera Deputaților: Persoanele condamnate penal definitiv nu pot conduce ANRE
  • Guvernul lasă decizia în seama Parlamentului, însă cere norme tranzitorii care să reglementeze situația mandatelor de președinte, vicepreședinte, membru Comitet de reglementare

Nu mai vrem persoane condamnate penal definitiv în funcţii publice,  susține deputatul USR, Cristina Prună, care solicită votul deputaților și senatorilor pentru o inițativă legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aflată pe circuitul de avizare în Parlament.

“Nu poate ocupa funcția de președinte, vicepreședinte sau membru în Comitetul de reglementare persoana care a suferit o condamnare penală definitivă la o pedeapsă privată de libertate. Dacă hotărârea de condamnare a rămas definitivă în cursul excercitării mandatului, acesta încetează de drept”, este propunerea aflată pe ordinea de zi pentru aprobare în Plenul Camerei Deputaților, Senatul fiind camera decizională. Inițiatori sunt deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui.

„În prezent, legea spune că un membru al Comitetului de reglementare şi preşedintele ANRE pot să-şi piardă calitatea în momentul în care au fost condamnaţi definitiv, însă nu spune că o persoană condamnată penal definitiv şi nereabilitată nu poate ocupa această funcţie”, a spus deputatul USR Cristina Prună.

Cu privire la introducerea unui criteriu de integritate pentru numirea în funcția de conducere a ANRE, Guvernul a transmis că este o justificare sumara în expunerea de motive a soluției și apreciază că este necesară o argumentare temeinică. Totodată, Guvernul vrea instituirea unor norme tranzitorii care să reglementeze situația mandatelor de președinte, vicepreședinte, membru Comitet de reglementare din cadrul ANRE aflate în curs.

Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei inițiative legislative, este punctul de vedere al Guvernului.

ANRE funcționează sub control parlamentar. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească șefii ANRE sunt de natură profesională, nu privesc și situații de integritate a candidatului la aceste funcții, susține Cristina Prună.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.