Provizorat și la SNN. Ministerul Energiei a propus membrii CA pentru 4 luni: doi secretari de stat, șefa Biroului externe din SGG, un fost consilier al lui Chițoiu. Rămân pe poziție Lulache și Sănescu

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Provizorat și la SNN. Ministerul Energiei a propus membrii CA pentru 4 luni: doi secretari de stat, șefa Biroului externe din SGG, un fost consilier al lui Chițoiu. Rămân pe poziție Lulache și Sănescu

Nici compania Nuclearelectrica nu scapă de provizorat. Pentru că întârzie, nejustificat,  cu demararea procesului de selecție pe OUG 109/2011 privind guvernanța companiilor de stat, Ministerul Energiei  a decis să meargă pe varianta numirii de membri provizorii în Consiliul de Administrație al SNN.

Astfel, în ședința din 24 aprilie se propune spre aprobare acționarilor numirea unor administratori  pe o perioadă de 4 luni, acesta fiind un punct pe ordinea de zi a AGA. Ministerul Energiei a transmis propunerile sale pentru CA pentru a fi prezentate acționarilor. Pe lista publicată pe site-ul Nuclearelectrica apar următorii candidați: Andreaș Eva-Georgeta,  Anton Cristian-Romulus, Gentea Cristian, Lulache Daniela, Misa Ionut,  Stănescu Nicolae Bogdan Codruț,  Tatar Florin-Constantin și Tudorache Iulian-Robert.

Parcurgem CV-urile și remarcăm că sunt propuși administratori la SNN secretarii de stat Tudorache Iulian-Robert și Mișa Ionuț. De profesie avocat, a lucrat la Baroul Argeș din 2015 până la numirea la Ministerul Energiei, unde a mai lucat în calitate de  consilier al fostului ministru Andrei Gerea, perioadă în care a fost membru în CA la Complexul Energetic Hunedoara. Timp de 7 ani a lucrat la BCR, Sucursala Argeș. În CV-ul său mai apare că în 2016 a fost consilier local la Consiliul Local Pitești.  Mișa Ionuț  este Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, după ce a fost director general în cadrul ANAF din 2013 până în ianuarie 2017. Este licențiat la Universitatea Ovidius Constanța.

O altă remarcă: consilierii au trecere în Consiliile de Administrație a companiilor energetice în actuala guvernare. În CA Nuclearelectrica sunt propuși 2 consilieri. Andreaș Eva-Georgeta este Șef al Biroului Relații Internaționale din cadrul Secretariatului General al Guvernului din martie 2017. A fost consiliera pe relaţii externe a actualului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Este licenţiată la Universitatea Europeană din Lugoj, Facultatea de Drept.

Anton Cristian-Romulus a fost consilier în cadrul Ministerului Economiei, care era condus de Daniel Chițoiu, în perioada 2012-2013 și consilier al președintelui ANAF în perioada 2013-2016. A absolvit Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Management.

O altă propunere este Gentea Cristian, director adjunct pe Securitate Nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești din iunie 2012. Lucrează la această sucursală din 1987. Este membru PSD din 1996,consilier local în Piteşti, președinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti.

Tătar Florin-Constantin a fost preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive timp de 4 ani. Anterior a lucrat la CNCAN, CNE și ICN Pitești.

Pe lista cu candidații propuși sunt și  doi actuali membri ai CA. Este vorba de Lulache Daniela și Bogdan Stănescu. Lulache este Director General și membru al CA Nuclearelectrica din anul 2013. A ocupat funcţii de conducere în management strategic atât în sectorul privat, cât şi public.Înainte de a fi numită la conducerea SNN, Lulache a fost consilier al viceguvernatorului Băncii Naţionale a României și, anterior acestei funcţii, a fost Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului Proprietatea.

Stănescu Bogdan este membru în CA la Nuclearelectrica. A condus Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a fost consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. Experiența în administrarea societăților comerciale trecută în CV este impresionantă:  membru în 4 CA-uri ale unor importante companii energetice, administrator special la alte 6 societăți.

Odată aprobați de AGA, membrii provizorii ar urma să-și intre în atribuții timp de 4 luni, după care în funcție de cum se mișcă Ministerul Energiei cu procesul de selecție în baza OUG 109 fie se prelungește provizoratul – așa cum se tot întâmplă la Hidroelectrica, fie se numesc alți administratori. Categoric, unii dintre membrii provizorii au șanse să devină permanenți. Să sperăm că Ministerul Energiei știe ce face și va avea grijă de marile companii energetice asigurându-le șefi pe măsura acestora. Ne dorim ca dincolo de criterii politice, prietenii, să primeze competența și experiența profesională… Sperăm că asta își doresc și reprezentanții Ministerului Energiei!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *