Racordarea la rețeaua de gaze și energie, mai scumpă! Deputatul Iulian Iancu, la întâlnirea cu șefii ANRE: Constatăm o creștere continuă a prețurilor și duratei racordurilor pentru consumatori. Nu există nicio explicație! Mai ales că se dau toții banii în avans!

Publicat pe Categorii Furnizare / Distributie / Transport, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Racordarea la rețeaua de gaze și energie, mai scumpă! Deputatul Iulian Iancu, la întâlnirea cu șefii ANRE: Constatăm o creștere continuă a prețurilor și duratei racordurilor pentru consumatori. Nu există nicio explicație! Mai ales că se dau toții banii în avans!
  • Președintele ANRE, Dumitru Chiriță: “Taxele de racordare sunt uneori mai mari decât investiția propriu zisă. Trebuie aduse corecții la legislație”

Racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale este principala problemă identificată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE în petițiile primite. Românii reclamă costurile mari, precum și durata de racordare. Și aleșii din Parlament au sesizat  această situație la întânirea cu șefii ANRE de săptămâna trecută. “Am constatat o creștere continuă a prețurilor racordurilor pentru consumatori, atât la rețeaua de gaze naturale și pentru energia electrică, precum și creșterea duratei de realizare a acestora”, a punctat deputatul Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii, la ședința de prezentare a Raportului de activitate ANRE pe 2018.

În ultimii ani, pe fondul dezvoltării imobiliare și a orientării românilor către utilizarea gazelor naturale, se constată o creștere a numărului de cereri de racordare, cu 25 – 35%. În paralel, au crescut și solicitările pentru obținerea autorizațiilor de construire pentru clădiri sau lucrări de infrastructură. Schimbarea permanentă a condițiilor de eliberare a certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire prin solicitarea unor doocumente suplimentare, au dus la nerespectarea perioadelor de timp impuse racordărilor în sistemul de distribuție, se explică în raportul ANRE. În acest context, pentru cele 34.402 racordări pe care operatorii sistemelor de distribuție le-au pus în funcțiune în perioada octombrie 2017 – septembrie 2018, a rezultat o durată medie de realizare a acestora de 167 zile, potrivit datelor reglementatorului.

Și tarifele pentru branșamente s-au majorat semnificativ. “Un branșament la gaz costă peste 6.000 lei. Populația este săracă. Oamenii nu se pot racorda la aceste tarife”, au semnalat aleșii poporului – deputați, senatori – la ședința de prezentare a raportului de activitate pe 2018 de către ANRE, care a avut loc săptămâna trecută în Parlament.

Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a sesizat că durata medie de realizare a racordărilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice a crescut în loc să scadă.  (Durata medie a procesului de racordare reprezintă timpul dintre data depunerii cererii de racordare cu documentația aferentă completă până la data punerii sub tensiune a instalației de utilizare – n.r.).

Durata medie a procesului de racordare la joasă tensiune a crescut de la 83 de zile în anul 2017 la 90 de zile la nivelul întregii țări, cu întârzieri mai mari din partea E – Distribuție Banat, E- Distribuție Dobrogea, a subliniat Iancu. “Nu există nicio explicație. Mai ales că se dau toții banii în avans!”, a avertizat acesta . Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a răspuns: “Taxele de racordare sunt uneori mai mari decât investiția propriu zisă. Trebuie aduse corecții la legislație. Dacă obligăm distribuitorii  să suporte tarifele de racordare, costurile acestora vor fi recunoscute în tarife și se vor regăsi în facturi”.  

Potrivit datelor ANRE, costul mediu de racordare la joasă tensiune a fost 1.775 lei la nivelul țării în 2018, față de 1.884 lei în 2017, cu o valoare minima de 1001 lei la E-Distribuție Muntenia și o valoare maxima de 2.224 lei la E-Distribuție Banat. Costul mediu de racordare la medie tenisune a fost de 92.033 lei la nivelul întregii țări, comparativ cu 68.645 lei în 2017, cu o valoare minimă de 37.0002 lei la S.D.E.E. Muntenia Nord și o valoare maximă de 215.614 lei la E-Distribuție Muntenia.

Deputatul Iancu a solicitat ANRE să completeze raportul și să prezinte costurile medii de racordare ale distribuitorilor pe ultimii 5 ani (cel puțin!) pentru ca aleșii poporului să aibă o imagine completă, să se vadă evoluția acestora de la un altul.

Consiliul Concurenței a cerut modificarea legislaţiei: Să fie introduse termene clare de soluţionare a solicitărilor, inclusiv pentru autorităţile locale implicate în procesul de racordare

Și Consiliul Concurenței a constatat, ca urmare a unei analize, că  durata procesului de racordare a fost, în general, una destul de mare, cu diferenţe semnificative între diferite zone de reţea. Spre exemplu, în cazul racordării la reţelele de energie electrică, în anul 2017, durata medie a procesului de racordare la reţeaua de joasă tensiune a fost de 83 de zile, iar la reţeaua de medie tensiune de 234 zile. În cazul racordării la reţelele de gaze naturale, în funcţie de operatorul de distribuţie concesionar şi de întinderea/dimensiunea reţelei pe care o administrează, durata medie de racordare a înregistrat valori foarte diferite, cuprinse între 21 zile şi 270 zile. În analiza Consiliului Concurenţei se susține că durata mare a procesului de racordare este cauzată, în principal, de colaborarea dificilă a operatorilor cu autorităţile locale în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor prevăzute de legislaţie, necesare pentru a realiza lucrările de racordare. Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă modificarea legislaţiei, astfel încât să fie introduse termene clare de soluţionare a solicitărilor, inclusiv pentru autorităţile locale implicate în procesul de racordare.

Reamintim că, în urma unei investigaţii a autorităţii de concurenţă, E-Distribuţie Muntenia SA şi-a luat angajamentul de a adopta măsuri pentru creşterea transparenţei procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului, asigurând un tratament corect şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la acest proces. În acest caz, investigaţia viza un potenţial abuz de poziţie dominantă, manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a Municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

Totodată, în cadrul acestei investigaţii, operatorul de distribuţie şi-a asumat derularea unor acţiuni sub forma unor întâlniri periodice cu reprezentanţii autorităţilor locale, în sensul îmbunătăţirii colaborării cu acestea. Măsura a fost asumată în scopul diminuării duratei procesului de racordare la reţea, iar în cazul în care întâlnirile periodice cu autorităţile locale iniţiate de către E-Distribuţie Muntenia SA îşi vor dovedi eficienţa, Consiliul Concurenţei va recomanda ca această abordare să fie extinsă la nivelul tuturor operatorilor din piaţă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *