RADET şi Primăria Bucureşti se judecă cu ANRE pentru prețul gigacaloriei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic RADET şi Primăria Bucureşti se judecă cu ANRE pentru prețul gigacaloriei

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti anunță ca a început lupta cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru obţinerea unui preţ corect al gigacaloriei la nivelul Municipiului Bucureşti. Astfel, au fost contestate Ordinele ANRE nr. 3/2010 şi 15/2015, primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare fiind miercuri, 25 mai 2016.

judecator-instantaDacă instanţa va admite acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, preţul final plătit de către consumator ar  fi mai mic, susțin oficialii RADET.  În prezent, modalitatea de stabilire a costului unei Gcal, precum şi cea de distribuire a costurilor între cele două forme de energie (electrică şi termică) este incorectă şi avantajează în mod nelegal şi netemeinic  energia electrică, se precizează într-un comunicat al RADET.

Potrivit reprezentanților RADET,  mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de ANRE, încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă în România.

“În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producătorii prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică. De aceea, am solicitat în instanţă atât anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât şi a Hotărârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice doar către costul de producere a energiei termice”, a declarat Andreea Miu, membru al Consiliului de Administraţie  RADET Bucureşti.

În comunicat se mai semnalează că metodologiile indică existenţa unei subvenţii încrucişate între energia electrică şi energia termică, încălcându-se astfel prevederile legale care interzic acest gen de subvenţie. „Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de producţie a energiei termice, pentru a face competitiv preţul energiei electrice pe piaţă, poartă în limbaj uzual denumirea de «subvenţie încrucişată» care este interzisă de legea română, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 şi 15/2015, încalcă numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi pe cel al protecţiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN”, a mai spus membrul CA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.