Raport de sustenabilitate 2018. Provocări pentru Transelectrica: digitalizare, securitate cibernetică, utilizarea sporită a resurselor regenerabile, stocarea energiei, comunicaţiile bidirecționale, reţele electrice de tip Smart Grid

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Raport de sustenabilitate 2018. Provocări pentru Transelectrica: digitalizare, securitate cibernetică, utilizarea sporită a resurselor regenerabile, stocarea energiei, comunicaţiile bidirecționale, reţele electrice de tip Smart Grid
  • Până în 2025, tehnologia fotovoltaică va fi cea mai ieftină formă de obținere a energiei electrice în multe regiuni ale lumii. Urmare a evoluției tehnologiei de producție a energiei fotovoltaice, se vor reduce costurile energiei solare cu până la 40% în următorii zece ani, iar prețul modulelor va scădea cu peste 20% pentru fiecare dublare a capacității, se precizează în documentul companiei

Transelectrica prezintă acționarilor cel de-al doilea Raport de sustenabilitate pentru anul 2018, realizat în conformitate cu Standardele Global Reporting Initiative (GRI Standards – Core option).

Prezentul raport aduce, pe lângă informațiile actualizate cu privire la indicatori cunoscuți din trecut, puncte noi care plasează compania pe linia instituțiilor ce acordă atenție suplimentară unor zone importante la nivel global – protecția mediului, protecția și bunăstarea angajaților, reducerea inegalităților de gen sau promovarea unei activități sustenabile, se precizează în document.

Raportul de sustenabilitate al Transelectrica: http://www.transelectrica.ro/documents/10179/8280672/11_Raport+sustenabilitate+al+Transelectrica+2018-2019+final_Ro.pdf/bef53adb-8492-49da-96d6-f9a238eff57a

Am reținut din Raport obiectivele companiei în domeniul cercetare și inovare. Reprezentanții Transelectrica prezintă provocările prezente și viitoare pentru operatorul de transport și sistem.

În primul rând, digitalizarea care “va duce la date mai numeroase, mai rapide și mai valoroase, la creșterea puterii de calcul și la o mai bună conectivitate a tuturor activelor unui sistem energetic. Acest lucru va optimiza proiectarea, planificarea și operarea activelor în domeniul energiei eoliene, solare, în domeniul transportului, distribuției și utilizării energiei electrice în societate”. Digitalizarea sistemului energetic și problemele de securitate cibernetică legate de aceste evoluții, participarea mai activă a clientului pe piața energiei reprezintă noi provocări la care sistemul energetic răspunde prin investiții în activități de cercetare și inovare, susțin reprezentanții Transelectrica.

În ce privește energia solară, evoluții ale tehnologiei de producție a energiei fotovoltaice vor reduce costurile energiei solare cu până la 40% în următorii zece ani, iar prețul modulelor va scădea cu peste 20% pentru fiecare dublare a capacității, se precizează în Raport. Până în 2025, tehnologia fotovoltaică va fi cea mai ieftină formă de obținere a energiei electrice în multe regiuni ale lumii.

Stocarea energiei, comunicaţiile bidirecționale – pentru o mai bună implicare a clienţilor finali în îmbunătăţirea calităţii serviciilor de care beneficiază, rețelele de energie inteligente, utilizarea sporită a resurselor regenerabile, menținerea securității și a stabilității sistemului, utilizarea de tehnici de extragere a datelor și HPC (High Performance Computing), dezvoltarea de metodologii și instrumente pentru a opera rețeaua mai aproape de limitele sale fizice, fără a periclita securitatea acesteia, sunt alte provocări pentru Transelectrica.

Reţelele electrice de tip Smart Grid vor începe să se gestioneze singure și vor include caracteristici care permit autoconfigurarea pentru a gestiona securitatea, siguranţa și reducerea pierderilor, autoreglarea pentru a aborda variațiile de tensiune și auto-optimizarea pentru a atenua perturbațiile. Vor fi dezvoltate noi tehnici de modelare pentru proiectarea, testarea și verificarea managementului rețelei electrice, se menționează în Raportul de sustenabilitate.

Transelectrica va trebui să dezvolte sistemele expert și instrumentele de sprijin pentru luarea deciziilor cu scopul de a anticipa eventualele situații de urgență, de a oferi un avertisment timpuriu operatorilor de sistem și de a sugera posibile soluții cu probabilitatea lor de succes în timp real, se specifică în același document.

Totodată, compania să utilizeze “noi materiale și tehnologii, concepte, standarde, instrumente și algoritmi care vor procesa din ce în ce mai multe informații pentru a aborda problema securității și stabilității sistemelor energetice”. De pildă, pentru creșterea flexibilității rețelei resurselor regenerabile, este recomandată utilizarea bateriilor de acumulare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *