Raport ONU: Țintele de mediu nu pot fi atinse fără energie nucleară!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Raport ONU: Țintele de mediu nu pot fi atinse fără energie nucleară!

Retehnologizarea unităților nucleare generează cea mai ieftină energie, dintre toate sursele, inclusiv sursele fără emisii de CO2, din punct de vedere al costurilor, cu impact direct asupra procesului de decarbonare, confirmă un studiu recent NEA-OECD. După studiul MIT, raportul ONU arată că atingerea țintelor de mediu nu se poate fără energie nucleară!

La nivelul României, prin operarea celor două reactoare de la CNE Cernavodă, de la punerea acestora în funcțiune, s-a evitat eliberarea în atmosferă a 170 milioane tone de CO2. Annual, se evita eliberarea a 10 milioane tone CO2. Cu 4 unități în operare, cantitatea evitată de CO2 va ajunge la 20 milioane tone pe an.

Obiectivele de frânare a încălzirii globale nu vor putea fi atinse dacă se exclude utilizarea energiei nucleare, care în ultimii 50 de ani a împiedicat emiterea a 74 gigatone de dioxid de carbon în plus, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, publicat miercuri, relatează agenţia EFE.

Documentul Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE), publicat la două zile după concluziile alarmante lansate de Grupul Internaţional de Experţi pentru Schimbările Climatice (IPCC), semnalează că aceste 74 de gigatone sunt echivalentul a doi ani de emisii de CO2 la nivel global.

“Doar energia hidro a jucat un rol mai mare în momentul evitării emisiilor adiţionale în această perioadă”, se precizează în raport.“Timpul se scurge pentru transformarea rapidă a sistemului energetic global, în care combustibilii fosili încă reprezintă jumătate din generarea de electricitate în regiune”, arată UNECE, potrivit Agerpres.

În 11 ţări din regiunea UNECE, printre care Franţa, Eleveţia, Suedia şi Belgia, energia nucleară asigură 30% din electricitatea consumată la nivel naţional, dar în cazul Belgiei şi Elveţiei guvernele s-au angajat să renunţe la această sursă pe termen mediu.

Raportul publicat luni de IPCC indica faptul că, şi cu o puternică reducere a emisiilor, aşa cum au anunţat multe economii, spre mijlocul secolului se va ajunge la o creştere a temperaturii cu 1,5 grade, cifră care Acordul de la Paris recomandă să nu fie depăşită, scrie Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *