Raport preliminar al ACER: Mecanismul de corecție a pieței nu a avut un impact asupra piețelor de gaze din UE. Intrarea sa în vigoare a coincis cu o perioadă în care prețurile au fost semnificativ mai mici

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Raport preliminar al ACER: Mecanismul de corecție a pieței nu a avut un impact asupra piețelor de gaze din UE. Intrarea sa în vigoare a coincis cu o perioadă în care prețurile au fost semnificativ mai mici
  • Se continuă monitorizarea. ACER și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) vor publica un raport până la 1 martie 2023

Până în prezent, mecanismului de corecție a pieței (MCM) asupra piețelor de energie și securității aprovizionării nu a avut un impact asupra piețelor de gaze din UE, potrivit Raportului preliminar al ACER (The European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators).

Intrarea sa în vigoare a coincis cu o perioadă în care prețurile au fost semnificativ mai mici în comparație, în special, cu a doua jumătate a anului 2022. ACER nu poate concluziona că această dinamică a pieței din primele săptămâni ale anului 2023 este un efect direct sau indirect al aprobării Regulamentului MCM, se precizează în raport.

Cu toate acestea, nu se exclude orice impact asupra piețelor financiare și energetice în viitor. Prin urmare, se va continua monitorizarea evoluțiilor pieței.

În raportul său preliminar, ACER își propune unsprezece indicatori de piață pentru raportul pe care îl va prezenta la finele lunii martie 2023. Acești indicatori acoperă trei domenii: prețuri, fluxuri și tranzacții.

Regulamentul MCM, adoptat recent, instituie un MCM pentru a proteja cetățenii și economia împotriva prețurilor excesiv de ridicate la gaze. MCM stabilește o limită de licitație pentru anumite instrumente financiare derivate tranzacționate la bursele UE, cu scopul de a limita prețurile gazelor din UE. Această limită de licitare este declanșată atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.

Regulamentul prevede ca ACER și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să publice un raport (până la 1 martie 2023) pentru a evalua efectele pe piață rezultate din introducerea MCM și un raport preliminar până la 23 ianuarie 2023.

ACER salută feedbackul părților interesate cu privire la acești indicatori și, răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Există efecte potențiale care ar putea fi declanșate de MCM și semne de avertizare timpurie care ar trebui monitorizate, care nu au fost identificate în acest raport ACER?
  • Există indicatori pe care îi considerați relevanți pentru evaluarea efectelor MCM care nu au fost discutați în acest raport ACER?
  • Există alte puncte pe care le considerați relevante pentru îmbunătățirea raportului ACER privind evaluarea efectelor MCM?

Părțile interesate pot trimite feedbackul cu privire la indicatori până pe 6 februarie 2023, la MCM_effects@acer.europa.eu.

Puteți vizualiza rapoartele preliminare  ACER preliminary report și ESMA preliminary report.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *