Răzvan Nicolescu a devenit membru al Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), una dintre cele mai prestigioase organizaţii europene în domeniul relaţiilor externe, organizație ce reuneşte aproximativ 300 de personalităţi europene, aproximativ 20 de foşti şefi de stat şi de guvern, foşti şi actuali comisari europeni, miniştri şi membri ai parlamentelor naţionale şi ai celui european.
“Suntem încântaţi să vă invităm să deveniţi membru al Consiliului ECFR pentru un mandat de doi ani, care poate fi reînnoit. ECFR este singurul think tank paneuropean cu misiunea de a promova dezvoltarea unei politici externe şi de securitate europene coerente, eficiente şi bazate pe valori. Oferim un spaţiu de întâlnire sigur pentru decidenţi şi influenceri pentru a face schimb de idei pentru acţiuni comune, pentru a promova dezbateri informate despre rolul Europei în lume şi pentru a construi coaliţii paneuropene pentru schimbare. Consiliul este cea mai puternică şi mai vizibilă expresie a identităţii paneuropene a ECFR. În calitate de membru al Consiliului ECFR, deveniţi parte a unei comunităţi strategice unice cu peste 300 de politicieni renumiţi, lideri de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile, academicieni şi jurnalişti din peste 30 de ţări europene. Prin intermediul reţelelor individuale şi al angajamentului colectiv cu politicile ECFR şi iniţiativele de advocacy, membrii Consiliului nostru promovează şi europenizează dezbaterile naţionale cu privire la cele mai urgente priorităţi şi provocări de politică externă ale Europei”, scrie în invitaţia primită de Răzvan Nicolescu, potrivit Financial Intelligence.
Nicolescu a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că le-a comunicat celor trei coordonatori ai organizaţiei (Carl Bildt, fost prim-ministru al Suediei, Norbert Rottgen, membru al Parlamentului Germaniei si Lykke Friis, fost ministru danez al Energiei şi Climei) dorinţa sa “de a contribui la succesul organizaţiei, a proiectului Uniunii Europene pe care aceasta îl susţine”. În 2022, din România au fost doi membri în ECFR: ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Agenţiei Spaţiale Europene, şi Ion Sturza, fost prim ministru al Republicii Moldova, care are dublă cetăţenie.
Potrivit Financial Intelligence, printre membrii ECFR se numără Carl Bilt, fost prim ministru al Suediei, Joao Gomes Cravigno, actualul ministru de Externe al Portugaliei, Pascal Lamy, fost preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Wolfgand Ischinger, presedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen, Giuliano Amato, fost prim ministru al Italiei, Javier Solana, fost secretar general al NATO, Kaja Kallas, actual prim ministru al Estoniei.
Răzvan Nicolescu este absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi al programului MBA al Solvay Brussels School of Economics and Management. El are peste 20 de ani de experienţă în energie şi schimbări climatice, în mediul public şi privat. A fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, ministru al Energiei şi ataşatul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie. În mediul privat a fost partener în cadrul Deloitte Europa Centrală, coordonator al practicii de energie şi director de reglementare al OMV Petrom. În anul 2021 a fost numit de către Comisia Europeană la conducerea EIT, o agenţie europeană de tehnologie şi inovare.