Răzvan Nicolescu, primul român numit în conducerea Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Răzvan Nicolescu, primul român numit în conducerea Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie
  • Instituţia europeană care gestionează politica europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii 5 ani
  • Potrivit lui Nicolescu, pe exercitiul financiar trecut, Romania a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între țările UE

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a fost numit în forul de conducere a Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene care gestionează politica europeană în domeniul inovării.

Numirea lui Răzvan Nicolescu în Consiliul Director al EIT reprezintă prima nominalizare a unui român în forul de conducere a acestei instituţii europene, fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experţi.

Alţi trei membri au fost numiţi de Comisia Europeană în Consiliul Director, respectiv: Jan Figel (fost comisar european şi vice-prim-ministru slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech). Mandatul noilor membri ai Consiliului Director este de 4 ani.

Forul de conducere al EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituţiei UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovarii, tehnologiei şi mediului de afaceri. Schimbările climatice, energia curată şi mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT. Instituţia europeană care gestionează politica europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii 5 ani.

“Multumesc Comisiei Europene pentru numirea in Bordul Institutului European pentru Tehnologie si Inovare (EIT), una dintre cele mai dinamice si avangardiste institutii ale Uniunii Europene. Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selectie despre care am aflat din revista “The Economist”. Nu este o numire politica si nici o functie ce revenea Romaniei, ci este o pozitie pe care un roman a castigat-o prin concurs, intrand in competitie cu multi alti europeni. Din acest motiv va incurajez sa credeti in sansele voastre pentru ca visele pe care le aveti sa devina realitate. In ceea ce ma priveste, nu poate fi ceva mai frumos decat sa fiu in prima linie a unei mari organizatii europene ce isi propune sa contribuie la schimbarea in bine a omenirii. Combaterea schimbarilor climatice, energia curata si mobilitatea urbana se afla intre prioritatile EIT. Ca si in perioada (2010-2016) in care am fost la conducerea unei alte institutii europene (Agentia Europeana pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie) voi face tot ce pot pentru succesul EIT (#EITCommunity). Imi voi derula activitatea de la Bucuresti, urmand sa ma deplasez la sediul EIT atunci cand va fi nevoie. Ma preocupa faptul ca, pe exercitiul financiar trecut, Romania a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupand, de departe, ultimul loc intre tarile UE. Pentru tara care a dat lumii, de curand, UiPath este foarte putin. Sper ca numirea mea sa fie un impuls pentru universitati, institute de cercetare, startup-uri si firme romanesti sa urmareasca si sa beneficieze de finantarile EIT care vor creste in ani urmatori dar si de apartenenta la cea mai mare retea de inovare din Europa. 🇹🇩🇪🇺Doresc, de asemenea, sa multumesc tuturor celor care m-au sprijinit, sfatuit si incurajat pe durata celor sase luni in care s-a derulat procesul de selectie, inclusiv sotiei si familiei.https://eit.europa.eu/…/four-new-members-join-eit…“, a scris Răzvan Nicolescu pe pagina de facebook.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, luni, nominalizarea lui Răzvan Nicolescu în forul de conducere a EIT.

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene. Institutul este o inițiativă unică a UE care stimulează inovarea în întreaga Europă, reunind întreprinderile, învățământul și cercetarea pentru a găsi soluții la provocări globale presante. EIT este cea mai mare rețea de inovare din Europa, care reunește peste 1.000 de parteneri și stabilește legături între ei, potrivit datelor de pe site-ul instituției.

Răzvan Nicolescu a înființat recent Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. ONG-ul „își propune să ajute la o tranziție regională inteligentă către o economie sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător”


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *