Proiectul World Vision – Reabilitarea termică a 90 de gospodării în care locuiesc copii, premiat ca soluție pentru combaterea sărăciei

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul World Vision – Reabilitarea termică a 90 de gospodării în care locuiesc copii, premiat ca soluție pentru combaterea sărăciei

World Vision, asociație care lucrează în comunități din mediul rural pentru a le oferi copiilor șansa de a-și construi o viață demnă și împlinită, au fost desemnați câștigătorii României cu proiectul “Winterization”, în cadrul programului „Social Innovation to Tackle Energy Poverty”. Proiectul implică reabilitarea termică a 90 de gospodării în care locuiesc copii care nu primesc necesarul de căldură pe timp de iarnă. Premiul este în valoare de 3.500 de euro.

„Social Innovation to Tackle Energy Poverty”, acceleratorul de soluții pentru combaterea sărăciei energetice derulat de Ashoka, Fundația Schneider Electric și implementat local cu sprijinul Enel România, care vizează cinci țări din Europa Centrală și de Est: Polonia, Cehia, Ungaria, România și Bulgaria, și-a anunțat cei cinci câștigători. Dintre cele 4 proiecte finaliste din România, câștigător a fost ales “Winterization”, proiect implementat de organizația World Vision, filiala Iași și Vaslui. Alături de World Vision, din România au mai participat, în cadrul programului,energiaTA, Centrul pentru Studiul Democrației, Primăria Sectorului 1, București.

 “Suntem onorați că acest proiect care adresează sărăcia energetică ca o cauză a morbidității și a absenteismului școlar a fost selectat și declarat câștigător de către juriu. Suntem încurajați să ne continuăm misiunea de a aduce bunăstare pentru copiii din mediul rural. A fost o bucurie să participăm la o astfel de competiție și să descoperim oameni, organizații care doresc să se implice activ în proiecte de eficiență energetică, care doresc să ajute copii, familii, comunități care au nevoie de ajutor”, Manuela Gazibur & Cristinel Popa, World Vision

„Ne bucură, desigur, performanța foarte bună a participanților români în cele aproape șase luni de suport și mentorat din partea noastră și a altor experți. În același timp, aș vrea să salut implicarea în premieră a trei grupuri politice din Parlamentul European – Renew Europe Group, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Grupul Verzilor – în recunoașterea sărăciei energetice drept prioritate politică și în susținerea soluțiilor de la firul ierbii, venite din partea inovatorilor sociali, inclusiv ca bune practici pentru scalare la nivel de politici publice”, spune Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România

Chiar dacă au fost selectate doar 5 proiecte câștigătoare, toate cele 14 proiecte finaliste vor beneficia în continuare de sprijinul partenerilor programului. 

“În timp ce structura programului identifică particular proiecte promițătoare ca fiind “câștigători”, este important să accentuăm faptul că noi vom menține legătura cu fiecare participant în parte”, spune Gilles Vermot Desroches, Chief Sustainability Officer și delegat general al Fundației Schneider Electric.

“Sperăm ca organizațiile și instituțiile participante să primească în continuare susținerea de care au nevoie pentru ca soluțiile pe care le propun pentru combaterea sărăciei energetice să fie implementate la scară largă, în comunitățile care au mare nevoie de ele. Ne-am bucurat să vedem atât de mulți participanți dedicați acestui subiect și credem că avem mare nevoie de energia lor pentru a rezolva probleme”, afirmă Irina Georgescu, specialist sustenabilitate la Enel România

Cine sunt ceilalți câștigători ai competiției?

• Bulgaria: Doi liceeni ai liceului John Atanasov din Sofia au creat Solar e-bike, o bicicletă ce merge pe baza energiei solare ce salvează costuri de transport, reduce congestionarea traficului și emisiile de CO2.

• Cehia: Municipalitatea din Kněžice a dezvoltat un sistem de încălzire electric ce poate reduce facturile de la utilități pentru 500 de locuitori. Are potențialul de a deveni un model descentralizat de rețele de energie la nivelul Uniunii Europene.

• Ungaria: Apro’Tech au reușit să facă încălzitoarele tradiționale din cărămidă și faianță mai eficiente din punct de vedere energetic, reducând astfel costurile și crescând confortul oamenilor din comunitățile vulnerabile.

• Polonia: Cu un joc similar cu Monopoly, FOSa învață oamenii afectați de sărăcia energetică să facă mici schimbări ce pot reduce costurile provenite din consumul energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *