Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe: mai puțini bani de la autoritățile locale și asociațiile de proprietari

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe: mai puțini bani de la autoritățile locale și asociațiile de proprietari

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care modifică și completează cadrul normativ ce vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe se va putea face cu mai puțini bani de la autoritățile locale și cu o contribuție mult mai mică din partea asociațiilor de proprietari, a precizat Dan Cărbunaru, Purtător de Cuvânt al Guvernului.

Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuției financiare pe care autoritățile locale și asociațiile de locatari îl asumă, pentru a putea crește numărul clădirilor reabilitate termic, dar să și optimizeze utilizarea fondurilor europene.

Practic, pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor se vor putea folosi mai mulți bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%. În acest sens, comparativ cu cei 40 %, cum era cazul până acum, doar 5 % din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităților locale sau ai asociațiilor de locatari. Bugetul Uniunii Europene, care este destinat investițiilor pentru eficiența energetică a clădirilor, în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune, este de 1,25 miliarde de euro, iar intervențiile care vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro, a prezentat Cărbunaru.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *