Reactoare modulare mici la Doicești: Ministerul Energiei spune că le susține, dar s-a abţinut la votul din AGA privind dezvoltarea acestora. „Este necesară completarea din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor”

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Reactoare modulare mici la Doicești: Ministerul Energiei spune că le susține, dar s-a abţinut la votul din AGA privind dezvoltarea acestora. „Este necesară completarea din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor”

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al Nuclearelectrica, s-a abţinut la votul din AGA de astăzi, 17 aprilie, privind dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) la Doicești.

Acționarii Nuclearelectrica nu au luat o decizie nici în privința încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear, potrivit hotărârilor AGA transmise Bursei de Valori București.

Nuclearelectrica a comunicat:

“In ceea ce priveste “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate (rev 1.1), elaborata in conformitate cu cerintele HG nr. 907/2016 privind etapele si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investitii financiare din fonduri publice”, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luarii unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentand 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenti sau reprezentati fiind „abtinere”).

De asemenea,  în ceea ce priveste “Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A în baza prevederilor art.5.3 din Procedura SNN privind constituirea societățiilor cu capital mixt emisă în baza prevederilor ordinului ME nr.1180/04.11.2021”, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luarii unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentand 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenti sau reprezentati fiind „abtinere”).

Iar în ceea ce priveste “Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luarii unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentand 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenti sau reprezentati fiind „abtinere”).

La solicitarea ziariștilor, Ministerul Energiei a transmis:

“Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.

În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *