Recesământul berzelor albe, susținut de ENEL: 1.000 de cuiburi noi identificate

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Recesământul berzelor albe, susținut de ENEL: 1.000 de cuiburi noi identificate

Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță că peste 1.000 de noi cuiburi de barză au fost identificate în cadrul recensământului berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel din România. Acțiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din România, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicației “Uite barza!”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit să se implice în protejarea acestei specii de păsări, se precizează într-un comunicat transmis de SOR.

Aplicația a fost lansată oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi a durat până pe 31 iulie. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au început deja migrația către Africa. Aplicația „Uite Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru este că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt cuiburi noi, care se adaugă celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014, se precizează în comunicat.

Berzele albe cuibăresc în localități sau în apropierea acestora. Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicației sunt amplasate pe stâlpii rețelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de rețea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză. Celelalte sunt amplasate în copaci, pe coame de casă, pe coșuri de fum etc.

Companiile de distribuție din cadrul Enel România vor putea identifica cu mai mare precizie zonele cu potenţial ridicat de pericol pentru berze (în special electrocutare), astfel încât să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea frecvenței avariilor şi a intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor, se menționează în același comunicat.

Județul cu cele mai multe cuiburi de barză recenzate cu ajutorul aplicației este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare că în topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sânsimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.

Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colțurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrămeni din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul C.A. Rosetti din județul Tulcea, în Delta Dunării.

Conform datelor preluate cu aplicația, în cele 2.851 de cuiburi din România au fost recenzate nu mai puțin de 8.241 de păsări, din care 3.913 erau pui. „Este pentru prima oară când realizăm acest recensământ prin citizen science și rezultatele ne bucură foarte mult. Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu știam, iar acest lucru arată foarte clar de ce este important să implicăm tot mai mulți oameni în astfel de proiecte. O mențiune specială pentru angajații companiilor Enel care ne-au ajutat foarte mult. De ajuns să spunem că doi dintre ei au notat prin aplicație peste 800 de cuiburi”, a declarat directorul executiv al Societății Ornitologice Române, dr. Dan Hulea.

Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor decide dacă este necesar să înlăture cuiburile vechi aflate în poziții periculoase față de rețelele electrice și să le înlocuiască cu suporturi sigure pentru cuiburi noi. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Enel plasează sustenabilitatea în centrul strategiei sale de afaceri și consideră că dezvoltarea unei companii nu se poate realiza decât într-un mod durabil, aducând valoare comunității din care face parte.   Astfel, compania noastră se concentrează pe inițiative menite să dezvolte comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, în special în domeniul protecției mediului și dezvoltării sociale.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *