Regenerabilii și alți operatori din energie cer ANRE amânarea cu o lună a implementării decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie. Ca să nu fie nevoiți să stea la ecrane pe 31 decembrie! Nu se poate să faci operațiuni manuale în acest interval!

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Regenerabilii și alți operatori din energie cer ANRE amânarea cu o lună a implementării decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie. Ca să nu fie nevoiți să stea la ecrane pe 31 decembrie! Nu se poate să faci operațiuni manuale în acest interval!

Ultima oră: ANRE a fost de acord cu amânarea cu o lună a implementării decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie, potrivit unor surse autorizate

Producătorii din sectorul regenerabilor, dar și alți operatori din piața energiei, au cerut ANRE amânarea cu o lună a implementării decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie. Ca sa nu fim nevoiți – toți actorii pieței energiei – să fim la ecrane  pe 31 decembrie, în contextul în care nu toate lucrurile sunt puse la punct, a spus Radu Crăciun, Membru al Consiliului Director PATRES.

Operatorii din energie mai au la dispoziție două săptămâni să se pregătească pentru trecerea la intervalul de 15 minute pentru decontarea tranzacțiilor cu energie de la 1 ianuarie 2021, după cum a stabilit ANRE. În luna decembrie, se fac testări pe o platformă pusă la dispoziție de Transelectrica. Între timp, aceștia trebuie să fie atenți la reglementările ANRE, mai ales că sunt propuse modificări la Ordinul 213 care aprobă Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru, chiar dacă acesta a fost publicat în Monitorul Oficial abia în data de 9 decembrie!

Sunt pregătiți operatorii din piața energiei pentru decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie? Greu de spus cât de pregătiți sunt, dacă nu le este totul clar.

Reprezentantul PATRES a precizat: “Producătorii de E-SRE, de exemplu, vor notifica și vinde la 15 minute, doar pe Intraday momentan. Vom face asta manual! Pe PZU nu vom putea tranzacționa la 15 minute, OPCOM nu are pregătite platformele. De remarcat că operatorii mici – producători și furnizori  – nu au acces la piața Intraday, din cauza costurilor ( tariful care trebuie plătit OPCOM). La Transelectrica, notificarile se fac încă pe metoda veche. Cu toate acestea, compania susține este pregătită. Nu putem face simulări la 15 minute. De aceea s-a cerut o amânare a termenului de implementare cu o lună”.

ANRE a adoptat soluția hibridă: vom avea single price, dar vor rămâne și prețuri duale pe anumite intervale. Noi – poducătorii de E-SRE – ne-am dorit single price, dar într-o piață în care să putem notifica, vinde și să și cumpărăm, a precizat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, evidențiind faptul că producătorii se confruntă cu o birocrație excesivă: sunt necesare trei operațiuni manuale, cu completare de fișiere, ce necesită timp și forță umană pentru a realiza decontarea la 15 minute. Nu se poate să faci operațiuni manuale la 15 minute!, a semnalat acesta.

Operatorii așteaptă de la ANRE o decizie, în baza unui mesaj clar din partea OPCOM, de amânare sau urgentare a implementării accesului la platformele de tranzacționare. Ne-am grăbit să fim fruntași, atunci OPCOM să pună la dispoziție o platformă care să ne permită să folosim instrumente digitalizate, susține Radu Crăciun.

PATRES propune schimbarea modului de taxare pe piața Intraday, care este o barieră pentru micii producători: un sistem de taxare strict pe ce se tranzacționează fără să afecteze veniturile OPCOM pentru că astfel ar crește lichiditatea pe această piață.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *