Regulamentul privind organizarea și funcționarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie și gaze la nivel național în 24 de ore, în consultare publică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Regulamentul privind organizarea și funcționarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie și gaze la nivel național în 24 de ore, în consultare publică

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE a publicat, în consultare publică timp de o lună, proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF). Ordinul ANRE  se va aplica de la data de 28 august 2022.

Demersul legislativ al ANRE este în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”. Proiectul SMIS 129990/705 este cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei.

Regulamentul stabilește etapele și regulile procedurii de schimbare a furnizorului, precum și responsabilitățile participanților implicați în schimbarea furnizorului. Acestea se aplică în relațiile dintre clienții finali, furnizorii de energie electrică și de gaze naturale, operatorii de rețea/acces la sistem la instalațiile cărora sunt racordate locurile de consum ale clienților finali, precum și de către alte categorii de operatori economici care sunt implicați în schimbarea furnizorului de către clientul final.

Această soluție informatică intuitivă și inovativă, va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea cerințelor europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precizează ANRE într-o informare de presă.

ANRE a publicat proiectul de ordin sus-menționat în vederea consultării publice, pentru o perioadă de 30 zile, pe pagina de internet a Autorităţii, www.anre.ro, la domeniul „Energie electrică”, rubrica „Legislaţie/Documente de discuție/Proceduri oper/Regl Comerciale, Energie electrica şi domeniul „Gaze naturale”, rubrica „Legislaţie/Documente de discuție/Proceduri”, Gaze naturale. Propunerile/observațiile se transmit în format electronic, inclusiv prelucrabil, la adresa de e-mail: srpee@anre.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.