Cadrul de reglementare instabil și nepredictibil se reflectă în prețuri și stare de nesiguranță pentru toți participanții la piață, a precizat Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la o întâlnire cu presa.
“Reglementările conduc la eficientizarea pieței de energie. Este nevoie de o viziune unitară. Când transpunem o reglementare europeană să o facem până la capăt sub toate aspectele. Să aplicam regulamentele europene integral, nu pe bucăți”, este recomandarea reprezentanților AFEER pentru autorități.

Referindu-se la legislația primară, respectiv Legea 123, Dana Cănea, membru în Comitetul Director AFEER, a precizat că aceasta este în contradicție cu prevederi din regulamentele europene. “Anul acesta s-au adus modificări la Legea 123 în repetate rânduri, însă nu a existat o preluare completă a prevederilor din Regulamentul 943, o transpunere corectă și la timp a acestora. Este derutant pentru actorii pieței! Conform Regulamentului European, furnizorii, producătorii decid cum acționează pe bursa în funcție de strategia pe care o au, legea 123 prevede însă că aceștia trebuie să tranzacționeze pe o piață centralizată, care este unică pentru energie electrică, monopol legal. Aceasta în condițiile în care Regulamentele UE primează legislației europene! Este complicat, iar amenzile sunt enorme, procente din cifra de afaceri. Ne aflăm în situația în care întrebăm reglemetatorul, de fiecare data, ce facem”, a afirmat Cănea.
Un alt exemplu prezentat: ANRE permite contractele bilaterale negociate direct pentru o perioadă ce depășește un an, dar nu este o aplicare corectă a Regulamentului (UE) 943/2019 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019, care permite participanților la piața energiei să încheie contracte de furnizare pe termen lung pe piețe extrabursiere de la începutul anului 2020.
Nu este o consultare reală cu actorii pieței atunci când se fac modificări fundamentale în reglementări, au mai sesizat reprezentanții AFEER.
Consumatorii casnici care nu-şi schimbă contractul până la 1 ianuarie nu trebuie să își facă griji, nu sunt în pericol să fie deconectați
În ce privește liberalizarea pieței de energie, Ion Lungu a precizat: “Ne întoarcem la o situație care a fost întreruptă, nu ne așteptăm la suprize mari, doar că se întâmplă în același an cu liberalizarea la gaze. Consumatorii au posibilitatea să aleagă dintr-o paletă mai largă, sunt mulți furniozori care activează în piața energiei, constatăm o bună informare din partea acestora. Consumatorii casnici care nu semnează un nou contract la energie electrică până la 1 ianuarie nu trebuie să își facă griji, nu sunt în pericol să fie deconectaţi, aşa cum au anunţat unii furnizori şi aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Toţi consumatorii vor continua să fie alimentaţi în funcţie de opţiunea pe care o vor avea”.
De la 1 ianuarie, piaţa de electricitate va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici au de ales fie să rămână cu vechiul contract, la un preţ numit „de serviciu universal”, fie să semneze un nou contract cu actualul sau cu alt furnizor.
ANRE va aviza preţurile de serviciu universal, cel mai probabil în ultima ședință a Comitetului de reglementare, care va avea loc pe 23 decembrie.
Cristi Culea, membru în Comitetul Director al AFER, a subliniat: „Un lucru cert este că nimeni nu este captiv şi orice consumator are libertatea să-şi aleagă cea mai bună ofertă. În privinţa întârzierii preţurilor, vreau să vă spun că nu este finalizată nici măcar metoda de stabilire a preţurilor şi timpul în care consumatorul poate alege dacă va accepta sau nu serviciu universal. Ştiu că există în discuţie un act care propune ca consumatorul final să aibă timp până la sfârşitul lunii ianuarie dacă doreşte să aleagă serviciul universal sau dacă vrea oferta de piaţă liberă a acelui furnizor cu care este astăzi în zona de reglementat”.