Reprezentanții Asociațiilor din sectorul energetic, la unison, la Conferința anuală InvesTenergy: Legea 123, a energiei electrice și gazelor naturale, trebuie rescrisă ca să țină seama de legislația europeană

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Reprezentanții Asociațiilor din sectorul energetic, la unison, la Conferința anuală InvesTenergy: Legea 123, a energiei electrice și gazelor naturale, trebuie rescrisă ca să țină seama de legislația europeană
  • Regulamentul european 943/2019 este obligatoriu: trebuie aplicat, nu transpus. Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților: „Voi prelua, prin amendamente, Regulamentul european și-l voi pune în lege. Să vedem dacă vreun coleg va vota împotriva regulamentului”

„Legea 123, a energiei electrice și gazelor naturale, trebuie rescrisă ca să țină seama de legislația europeană. Regulamentul european nr. 943 este obligatoriu: trebuie aplicat, nu transpus. Ar trebui introdus în legea energiei, luate părți din acesta și puse ca atare în Legea 123”. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns toți reprezentanții asociațiilor din sectorul energetic, în urma dezbaterilor în cadrul Panelului “Asociațiile de profil – responsabilitate și demers comun”, la Conferința anuală InvesTenergy. Este o idee bună să rescriem Legea 123, a admis deputatul PNL Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților:  „Voi prelua, prin amendamente, Regulamentul european și-l voi pune în lege. Să vedem dacă vreun coleg va vota împotriva regulamentului european”, a spus Virgil Popescu.

Reprezentanții Asociațiilor de profil au fost provocați la dezbateri pe tema Conferintei – Energie cu responsabilitate de moderatorul Panelului, Cristian Secoșan, CEO Siemens România.

Cred că e nevoie de o lege a energiei și gazelor rescrisă de la început, care să țină seama de legislația europeană

Ion Lungu, AFEER

„Avem nevoie de clarificări legislative. Să nu uităm că la 1 ianuarie intră în aplicabilitate Regulamentul european 943, care este obligatoriu. Practic, prevalează în fața legii 123. Trebuie clarificate rapid lucrurile, vom aplica regulamentul, care are prevederi generale, ce trebuie detaliate de urgență în legislația secundată. Ma refer la acele aspecte legate de piața în care se spune că prețul energiei se determină pe bază de cerere și ofertă, la faptul că apar agregatorii și nu sunt suficiente detalii cum vor funcționa. Este vorba, de asemenea,  de contractele de tip PPA, care sunt în mod expres prevăzute în legislația europeană, cu posibilitatea de a se încheia înafara bursei de energie. Sunt prevederi importante referitoare la piața de echilibrare”, a spus Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la Conferința InvesTenergy.

Referindu-se la sistemul legislativ, Lungu a precizat că au apărut tot felul de modificări, rapide, la cererea unor participanți din piață, operate la legea 123, care au reparat câte ceva,  dar au stricat în altă parte. “Pe o analiză în detaliu, constatăm că  legea 123 trebuie revizuită substanțial. Sincer, vă spun, cred că e nevoie de o lege rescrisă de la început , care să țină seama de legislația europeană”, le-a spus președintele AFEER participanților la eveniment.

Nu avem predictibilitate și stabilitate, nu știm ce va fi de la 1 ianuarie…


Silvia Vlăsceanu, ACU

Silvia Vlăsceanu, Director General al Federației Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE, a sesizat: “Nu avem predictibilitate și stabilitate, nu știm ce va fi de la 1 ianuarie, nu știm cum va fi calendarul în următoarele luni. A fost vreodată piața liberalizată în adevăratul sens al cuvântului? OUG 114 a reușit să strice ce era, deși nu funcționa nici atunci perfect”. Consumatorii vulnerabili sunt cei care trebuie să fie protejați, să aibă o legislație specifică. Nu vrem să definim consumatorul vulnerabil sau nu suntem în stare? , a mai spus Vlăsceanu.

Să ne uităm în curtea noastră, ne putem asigura producția internă, doar să susținem producătorii interni


Saniya Melnicenco, ROPEPCA

La rândul său, Saniya Melnicenco, Președintele Asociației  Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA, a subliniat că OUG 114 a produs multe efecte negative: nu a ajutat consumatorul final, a descurajat investitorii, nu a ajutat bugetul de stat. „Important este ce facem mai departe. A fost o soluție greșită, introdusă iresponsabil. Trebuie să propunem o soluție nouă. Salut pozitia dlui Virgil Popescu: continuarea încercării de a repara OUG 114 nu e o soluție funcțională. Avem o responsabilitate față de investitori care și-au asumat obligațiile, au intrat în regulile jocului, avem responsabilitate față de consumatorii casnici și industriali, o responsabilitate pentru viitor. Care este șansa României? Potențialul petrolier. S-ar putea să nu mai fie o fereastră de oportunitate. Cum ne folosim de ea?, a afirmat Saniya Melnicenco.

Potrivit acesteia, investitorii pun autorităților române trei întrebări:

  • Ce se întâmplă Cu OUG 114?
  • Ce se întâmplă cu accesul la teren și mult discutata lege a petrolului?
  • Dar cu aprobările pentru acordurile petroliere?

Să ne uităm în curtea noastra, ne putem asigura producția internă, doar să susținem producătorii interni, a propus Saniya Melnicenco.

Soluția corectă, rapidă este ca toți factorii decidenți să renunțe la dispute, sectorul energetic este strategic, să se facă o analiză cu cifrele pe masă și, apoi, să sa ia decizii repede


Corina Popescu, IRE

Corina Popescu, Președinte IRE, a punctat: „Nu sunt de acord să susținem producătorii sau furnizorii, iar consumatorii vulnerabili  să fie sustinut într-un mod transparent și mecanismul să nu influențeze în general. Este clar, toată lumea a pierdut. IRE este cea mai veche asociație de profil, avem Comitetul Român Eurelectric – reprezint România în boardul Eurelectric de câteva luni. Ce am remarcat – bunele practici spun că deciziile sănătoase se iau în baza unor studii. Că ne plac sau nu concluziile din studii, acestea trebuie aplicate. Noi luăm decizii să apărăm consumatorii, să susținem producătorii, fără să facem o analiză. Această mentalitate trebuie schimbată, este primul pas în a deveni responsabili”.

Corina Popescu propune o analiză, să vedem care a fost impactul real al OUG 114. “Piața din România nu este matură, elastică, când dispare factorul perturbator, nu își revine imediat, să vedem efectul. Soluția corectă, rapidă este ca toți factorii decidenți să renunțe la dispute, sectorul energetic este strategic, să se facă o analiză cu cifrele pe masă și, apoi, să sa ia decizii repede”, a spus președintele IRE.

Stăm pe loc, prinși într-o bătălie, în loc să lucrăm împreună, să găsim un consens. Distrugem mixul energetic echilibrat


Martin Moise, PATRES

Unde este interesul României? , este întrebarea adresată de Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES. “Vorbim de interesul furnizorilor, al producătorilor, regenerabililor… Ne batem între noi și nu rezolvăm nimic. Stăm pe loc, prinși într-o batalie, în loc să lucrăm împreună, sa găsim un consens. Distrugem mixul energetic echilibrat. Nu putem să ne organizăm odată”, susține Moise, care a prezentat realitatea de astăzi, în lipsa faptelor: România are, în 2019, cea mai mică producție de energie la revoluție încoace, am devenit importatori neți. În lunile septembrie și august, s-a importat 10% din necesarul de energie electrică. Astfel că prima sursă în mixul energetic a devenit importul. Înregistrăm recorduri la prețul energiei, ama juns să avem  cea mai scumpă energie din regiune. În paralel, la alții sunt recorduri de zile și ore de prețuri negative. Mai mult, discutăm de blackout, Ministerul Energiei a negat. Simplul fapt că discutăm de blackout este îngrijorător, a sesizat reprezentantul PATRES.

Ne pierdem timpul cu certuri, nu facem studii, ne furăm singuri căciula


Claudia Brânduș, RWEA

Claudia Brânduș, Președinte RWEA, a comentat: „Ne pierdem timpul cu certuri, nu facem studii, ne furăm singuri căciula. Dacă facem studii, le facem doar să justificăm decizii. Între timp, la Bruxelles au închis pachetul de energie curată pentru toți europenii și, surpriză, se lucrează deja pentru 2050. Au început discuțiile. Un nou președinte al Comisiei Europene vine cu un new green deal. Pe noi nu ne interesează ce fac vecinii, stăm cu proiecte pe hârtie, nu le facem și riscăm să rămânem importatori pe viață.  

Un lucru este clar în toată lumea: regenerabilele sunt the core business. În loc să construim, stăm cu OUG 114, o modificăm și remodificăm, ne pierdem timpul. De strategia țării nu se ocupă nimeni”.

Să păstrăm echidistanța pe tot sectorul energetic! Să promovăm eco, nu ego!


Ștefan Gheorghe, CNR-CME

Ștefan Gheorghe, Director General Executiv CNR- CME, a adus în discuție problema informării, să se cunoască ce se întâmplă în lume. “CNR-CME prezintă membrilor săi studiile mondiale, cele 3 scenarii pe care CME le-a dezvoltat și reprezintă o viziune până în 2050, respectiv trilema energiei: securitate, accesebilitate la energie și problema mediului înconjurător. Problema monitorizării problematicii pe baza unor chestionare, s-a făcut o hartă cu 40 de probleme, care sunt analizate, se identifică soluții. Problema rezilienței dinamice și problema inovării sunt în atenția CME.  Noi vă transmitem studiile spre informare”, a spus Gheorghe, la conferința InvesTenergy.

Recomandarea mea: să păstrăm echidistanța pe tot sectorul energetic! Să promovăm eco, nu ego!

Eu cred că trebuie să vă puneți la masă, împreună, să vedeți ce doriți. Să ajutați decidentul politic. Nu sunteți uniți


Virgil Popescu, Comisia de Industrii și Servicii, Camera Deputaților

Virgil Popescu, Vicepreședinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților: „Cred că trebuie să se reinstaleze unitate între jucatorii din piață. Există o vrajbă între producători și furnizori, în condițiile în care nu pot funcționa unii fără alții. Din punct de vedere al legislativului și executivului, trebuie definit consumatorul vulnerabil rapid și schema pentru acesta pentru a da posibilitatea pieței să fie cu adevărat liberă. OUG 114 trebuie cât mai repede eliminată de pe piață. Perioada maximă de tranziție este până la jumătatea anului viitor. Consumatorul vulnerabil trebuie definit până în iarna anului viitor

Avem un an la dispoziție să rescriem Legea 123. Putem face asta împreună, să ne consultăm cu asociațiile, dacă acționați unitar. Dacă unii se duc la Bruxelles pentru creșterea perioadei de tranziție, ce credeți că o să gândească  Comisia Europeană? O să ia ce decizie dorește și  sigur nu va fi în favoarea României. Eu cred că trebuie să vă puneți la masă, împreună, să vedeți ce doriți. Să ajutați decidentul politic. Nu sunteți uniți. Tranziție de 2 ani să punem la loc un lucru prost făcut este de neacceptat”.

Saniya Melnicenco, ROPEPCA: Este nevoie de două lucruri concrete: modificarea legii petrolului și  legii 123. Nu este ok să ne înțelegem ca asociații

În replică, Saniya Melnicenco, ROPEPCA, a precizat: Singurul efect pozitiv al OUG 1124 este că ne-a pus pe toți, împreună, să discutăm. Fiecare trevuie însă să își vadă de proiecte proprii și de business, Nu sunt studii de impact, analize,însă noi am venit cu studii în baza OUG 114, cu soluții și recomandări. Este nevoie de două lucruri concrete: modificarea legii petrolului (lipsește voința politică) și modificarea legii 123. Este nevoie de asumare, respbonsabilitate și voință politică. Regulamentul european –  se ia și se adaugă, cu valabilitate de 1, 2 ani, să avem predictibilitate și nu vom avea infringement pe acest subiect”.

Carmen Neagu, Energobit: Să nu mai facem nimic fără să gândim, să lucrăm împreună, să avem în vedere restul economiei care deservește zona de energie

Carmen Neagu, Energobit:  „Responsabilitatea înseamnă să nu mai facem nimic fără să gândim, să lucrăm împreună, să avem în vedere restul economiei care deservește zona de energie”.

Întrebat de posibilitatea unui demers comun legislativ al tuturor asociațiilor ța Parlament , Președintele AFEER ION Lungu a precziat:  „A fost o idee a CNR-CME să găsim poziții comune. Nu s-a reușit. Pledăm, în comun, pentru dezbatere, comunicare și să punem fiecare pe masa decidenților propunerile noastre”. Silvia Vlăsceanu, ACUE, propune, într-un demers comun, solicitarea unui termen minim de valabilitate. „Când își asumă Parlamentul o lege, să o facă fie pentru  minim 2-3 ani, fie până când apare o noua prevedere europeană care schimbă legislația actuală”, a spus Vlăsceanu.

Concluziile dezbaterilor Panelului Asociațiile de profil – responsabilitate și demers comun, Conferința anuală InvesTenergy

Nevoia de predictibilitate și stabilitate; fundamentarea unor decizii; echilibru și colaborare, în sensul legal posibil


Cristian Secoșan, Siemens

Moderatorul panelului dedicat asociațiilor de profil, Cristian Secoșan, a concluzionat: “Câteodată avem senzația că trăim în Caragiale. Eminescu zicea: Ce-ți doresc eu ție Dulce Românie… Întrebarea este: Unde vrem să mergem? Să definim responsabilitatea.

În urma dezbaterilor, se desprind 3 concluzii:

  • nevoia de predictibilitate și stabilitate
  • fundamentarea unor decizii
  • echilibru și colaborare, în sensul legal posibil”.

Ce înseamnă responsabilitatea pentru reprezentanții Asociațiilor de profil

Ștefan Gheorghe: Să enunți ceea ce vrei să faci și să faci ce ai enunțat

Saniya Melnicenco: Să facem legi cu consultarea tuturor actorilor, cu viziune pe termen mediu și lung. Pentru business, creșterea afacerii, cu grija pentru consumatori și angajați

Martin Moise: Lucrurile trebuie să fie în echilibru. L-am pierdut, trebuie să îl redescoperim

Claudia Brânduș: O deczie care pune în principal interesul generațiilor care vin, nu a celor de azi

Corina Popescu:  Îndemn la dezbateri profesioniste și la unitate. Și o urare de suflet: Să avem conferințe InvesTenergy și peste 100 de ani și să fim toți, împreună, să putem dezbate

Ion Lungu: Să fii capabil să miști lucrurile în direcția și sensul bun

Silvia Vlăsceanu: Să conștientizăm toți responsabilitaea energiei și consumul de energie, începând cu consumatorul casnic, care este primul care trebuie să fie conștient că trebuie să consume responsabil.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *