Reprezentanții Departamentului pentru Energie din SUA au vizitat CNE Cernavodă

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Reprezentanții Departamentului pentru Energie din SUA au vizitat CNE Cernavodă
  • Pregătiri pentru demararea cooperarii în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4

SN Nuclearelectrica a primit astăzi, la CNE Cernavodă, vizita de lucru a unei delegații a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Vizita Domniei Sale are în vedere continuarea cooperarii în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 și ratificat recent de statul român, implicit a demarării acestei cooperari în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generala a Acționarilor SNN, se precizează într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 este structurata in 3 etape derivate din experienta internationala in constructia de noi centrale nucleare: Etapa Pregatitoare estimata sa dureze 24 de luni in care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica si financiara pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrari Preliminare, cu o durata estimata de 18-24 de luni, in care contractorul IPC (inginerie, procurare, constructie) va realiza partea de inginerie critica a proiectului si documentatia de securitate nucleara.  Etapa a treia va fi dedicata constructiei efective si va avea o durata de 69-78 de luni. In baza acestor etape de realizare, este estimat ca Unitatea 3 va intra in exploatare comerciala in anul 2030, iar Unitatea 4 in anul 2031.

Acordul Interguvernamental România SUA va facilita proiecte care vor susține independența energetică a României, apreciază Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Secretarul Adjunct Interimar Huff a declarat: „Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară la Centrală de la Cernavodă, de asemenea activități ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susține independența energetică a României, crearea la nivel local a unui lanț de aprovizionare pentru energia curată, cercetare de ultimă generație și dezvoltarea forței de muncă”.

“Sistemul energetic romanesc are nevoie de rezilienta si sustenabilitate, iar extinderea capacitatii nucleare in Romania, in contextul actualei tranzitii catre o economie curata, raspunde acestor necesitati, conduce la crestere economica si sociala, dezvoltarea lantului de aprovizionare, o cerinta necesara in paradigma decarbonizarii, crearea indirecta a aproximativ 19.000 locuri de munca la nivel de industrie,  formare de noi generatii de specialisti simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unitati nucleare CANDU”, a declarat Cosmin Ghita, Director General SNN

Cooperarea dintre Romania si SUA are in vedere extinderea capacitatilor nucleare ca solutie ferma la atingerea tintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel international in promovarea tehnologiilor nucleare si a inovatiei nucleare pentru a raspunde eficient necesitatilor tranzitiei energetice pe termen mediu si lung, la timp si cu mentinerea costurilor decarbonizarii la un nivel sustenabil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *