Reprezentanții Romgaz și OMV Petrom au prezentat, în Parlamentul European, potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Reprezentanții Romgaz și OMV Petrom au prezentat, în Parlamentul European, potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei
  • Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European: Prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene

Exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră reprezintă o bază importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale, afirmă Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European. 

Răzvan Popescu, CEO Romgaz, Aristotel Jude, deputy CEO Romgaz, Alexandru Maximescu, vicepreședintele OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative au prezentat, în Parlamentul European potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei.

Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această initiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului Repower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și susținerea tranziției energetice către surse sigure, mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei resurse constante, care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare.

La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost Prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din regiunea Mării Negre, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.

„Ne-am angajat să fim un jucător important în asigurarea securității energetice a țării  și să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic. Astfel, exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă pentru noi nu doar o oportunitate, ci și o responsabilitate majoră.  Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, România  face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale”, a declarat Răzvan Popescu, CEO ROMGAZ.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a subliniat, la rândul său, avantajele multiple pe care proiectul Neptun Deep le aduce Uniunii Europene: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității. “Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a spus Cristian Bușoi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *