Republica Moldova va procura energie electrică doar de la Centrala de la Cuciurgan. Prețul este cu 9% mai mic

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Republica Moldova va procura energie electrică doar de la Centrala de la Cuciurgan. Prețul este cu 9% mai mic

De la 1 aprilie,Republica Moldova va procura tot necesarul de energie electrică doar de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la un preț de 49,5 dolari/ MWh, cu 9% mai puțin decât până în prezent,  a anunțat președintele Igor Dodon la postul de televiziune PRIME. Este decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Vedem dacă sunt motive de a reduce prețul pe intern, dar eu voi cere acest lucru, a spus președintele țării.

Până în prezent, Republica Moldova procura energie astfel: 85% de la Cuciurgan la un preț de 52 dolari pentru un MWh și 15% din Ucraina, la un preț de 64 dolari/MWh.

Decizia respectivă contravine în totalitate intereselor economice și de securitate ale Republicii Moldova și reprezintă, de fapt, o metodă directă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol, comentează experții în domeniul energetic, informează Radio Chișinău.

Aceștia susțin că noul preț de achiziție a energiei ar permite reducerea tarifelor pentru consumatorii finali cu aproximativ 4%, cu toate că, având în vedere evoluția pieței, această reducere ar fi trebuit să fie mai semnificativă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *