Restart Energy contestă în instanță amenda ANRE ce reprezintă peste 5% din cifra de afaceri

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Energie Electrica si termica Restart Energy contestă în instanță amenda ANRE ce reprezintă peste 5% din cifra de afaceri

Și Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, anunță că va contesta în instanță decizia ANRE de a sancționa compania cu o amendă totală în valoare de 800.000 lei. Cuantumul amenzii reprezintă peste 5% din cifra de afaceri obținută de către Restart Energy din furnizarea gazelor naturale.

Într-un comunicat al Restart Energy se precizează că s-a acționat conform reglementărilor ANRE și cu bună credință, pentru a asigura furnizarea de gaze naturale către clienți, în condiții de siguranță, în contextul  unei crize fără precedent în care producătorii de gaze opresc livrările și cresc prețurile.

 „Suntem profund îngrijorați de atacarea mediului privat și blamarea furnizorilor pentru creșterea prețurilor, în condițiile în care furnizorii au cea mai mică componentă din factură, de sub 5%, și susțin pierderi majore, în timp ce producătorii de energie și gaze obțin profituri uriașe. Considerăm că, în momente ca acestea, autoritătile ar trebui să invite la discuții specialiștii și actorii din piață, pentru identificarea de soluții care să vină în sprijinul situației actuale, una fără precedent, în loc să acționeze impulsiv, sub presiune. Astfel de acțiuni ar putea conduce la dispariția unor jucători, ceea ce va reduce drastic concurența, cu efecte evidente în detrimentul consumatorilor, pe termen lung. Considerăm că până la dispunerea unor astfel de sancțiuni ar fi fost de dorit o analiză reală, transparentă și echilibrată a cauzelor care au generat aceste anomalii ale prețurilor la energie, luând în calcul tot lanțul, de la producător la furnizor. În plus, cuantumul amenzii este total disproporționat în cazul Restart Energy deoarece reprezintă peste 5% din cifra de afaceri obținută din furnizarea gazelor naturale”, a afirmat Armand Domuta, General Manager Restart Energy.

Decizia de sancționare emisă de ANRE contravine unor decizii de speță la nivel european, conform cărora furnizorul de gaze naturale (acționând în condiții comparabile cu cele actuale) este considerat îndreptățit să majoreze prețul de furnizare, se afirmă în comunicat. Curtea Europeană de Justiție apreciază ca fiind vitale salvgardarea principiului securității în alimentare și necesitatea de a nu afecta disproporționat interesele economice ale furnizorului. 

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienți persoane fizice și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Serbia și începând cu 2021, intenționează să se dezvolte pe mai multe piețe europene, incluzând Germania și Spania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.