Reuters: Rafinăria Petrotel va prelucra țiței iranian

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Reuters: Rafinăria Petrotel va prelucra țiței iranian

Iranul este în grafic pentru majorarea producției de țiței cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancțiunilor în această lună, iar un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

petrotel

Șase petroliere iraniene vor livra țiței cumpărătorilor din Europa și Asia în februarie, susține o sursă din Iran. Potrivit Agerpres, înainte de aplicarea sancțiunilor, rafinăriile europene cumpărau din Iran 800.000 de barili pe zi iar în ultimii ani aceste volume au fost înlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudită și Rusia. Iranul a declarat că vrea să-și recâștige clienții rapid și a încheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum și grupul francez Total pentru vânzarea de țiței.

Posibilitatea revenirii Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul prețului țițeiului. Recent, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004.

Potrivit Agerpres, în 25 ianuarie, grupul rus Lukoil a semnat un acord cu autoritățile de la Teheran pentru două proiecte de explorare în sud-vestul Iranului.

În 17 ianuarie, comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *