Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu mari dificultăți în ce privește achiziția de gaze naturale pentru sucursalele sale energetice – SE Rovinari, SE Ișalnița, SE Turceni și SE Craiova II. Gazele naturale se utilizează în sucursale în calitate de combustibil necesar pentru aprinderea, stabilizarea și susținerea flăcării în focarele cazanelor pentru obșinerea energie electrice și termice.

Pe tot parcursul anului 2022, compania a organizat mai multe proceduri de achiziție gaze naturale, fără succes. Furnizorii nu au depus oferte motivând contextul actual al pieței de gaze naturale. Într-un document ce va fi prezentat acționarilor, Directoratul CE Oltenia prezintă situația: După expirarea contractului încheiat cu furnizorul MET România Energy, în luna martie a fost organizată o procedură de atribuire pe BRM, care a fost anulată în lipsa ofertelor. În aprilie a fost organizată o nouă procedură de achiziție, și aceasta fiind anulată deoarece nu a fost depusă nicio ofertă de preț. După anularea celor două proceduri, în contextul actual geopolitic al crizei gazelor naturale și energiei, CE Oltenia a adoptat o nouă strategie de contractare a gazelor naturale. La următoarea procedură, organizată la finele lunii aprilie, societatea a încheiat contract cu OMV Petrom și Tinmar Energy, în regim de FUI, pentru achiziția de gaze naturale până la finele lunii mai.
Ulterior, CE Oltenia a demarat o nouă procedură privind achiziția de gaze naturale, în luna mai, tot fără rezultate: nu s-a primit nicio ofertă de preț! Din nou, furnizarea de gaze naturale pentru cele 4 sucursale s-a realizat în regim de urgență, încheiindu-se contracte cu OMV Petrom și Tinmar Energy. Noi proceduri s-a desfășurat în iunie și iulie, din nou au lipsit ofertele din partea furnizorilor. Aceeași situație și la procedura organizată în luna septembrie. Au fost încheiate contracte tot cu FUI.
CE Oltenia a solicitat oferte neangajante pentru furnizarea gazelor pentru lunile septembrie și octombrie de la Romgaz, OMV Petrom, Tinmar Energy și MET Romania Energy. Primii trei furnizori au transmis că nu pot oferi oferte datorită contextului actual al pieței de gaze naturale, se așteaptă o propunere din partea MET Romania Energy.
Directoratul societății cere acum aprobarea Consiliului de Supraveghere pentru reluarea procedurii de achiziție gaze pentru cele 4 sucursale, iar în cazul neatribuirii, să se încheie contracte în regim de FUI pentru luna septembrie cu furnizorul clasat pe primul loc în clasamentul ANRE.
În lipsa contractelor de achiziție gaze naturale pentru funcționarea blocurilor energetice nu se poate îndeplini programul de producție la CE Oltenia, avertizează reprezentanții societății, în documentul ce urmează a fi prezentat acționarilor.