România a semant Manifestul pentru dezvoltarea unui lanț valoric european privind tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic România a semant Manifestul pentru dezvoltarea unui lanț valoric european privind tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a semnat Manifestul pentru dezvoltarea unui lanț valoric european privind tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen.

“Viitorul IPCEI pe hidrogen va oferi temeiul dezvoltării unei economii bazate pe hydrogen în România și în regiune în următorul deceniu. Este pentru prima daăî când România participă la IPCEI. Sunt necesare mai multe parteneriate, iar intenția noastră este de  alucra în astfel de proiecte viitoare, în colaborare cu statele membre”, a afirmat ministrul Virgil Popescu în cadrul reuniunii.

La evenimentul privind semnarea Manifestului, în data de 17.12.2020, au participat din partea Comisiei Europene comisarii Margrethe Vestager, comisar European pentru concurență, Thierry Breton, comisar European pentru piața internă și Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, iar dezbaterile au fost moderate de Peter Altmaier, ministrul economiei german. Manifestul arată implicarea statelor membre în atingerea țintelor privind decarbonarea și folosirea energiei regenerabile pe bază de hidrogen care să ducă la construirea unui sector de excelență în Europa.

În introducerea videoconferinței, din partea Preşedinției Germane a Consililui European, ministrul Economie Peter Altmaier a salutat semnarea Manifestului pentru IPCEI, deoarece hidrogenul este un subiect important pentru viitorul Europei. El a spus că acesta este un semn clar al implicării statelor membre, care au înțeles necesitatea coordonării eforturilor pentru tranziția energetică către energia verde, regenerabilă şi pentru utilizarea hidrogenului. În acest an, mai multe țări din UE şi-au unit forțele şi au pregătit strategii pentru folosirea hidrogenului și au atras fonduri pentru implementarea acestor proiecte.

Comisarul european Margarethe Vestager a transmis că pandemia i-a îndemnat pe liderii europeni să caute soluții şi să îşi coordoneze eforturile. Aceasta a precizat că pentru  proiectele IPCEI va fi nevoie de multă implicare, deoarece pentru a fi parte dintr-un IPCEI, statele trebuie să aibă proiecte inovative,  însă beneficiile vor genera o mişcare de creştere economică în întreaga Uniune Europeană şi vor micşora decalajele de dezvoltare între state.  Cu toate acestea, toate statele vor primi ajutorul necesar pentru a implementa proiecte inovative, iar în acest sens Comisia pregăteşte un Guiding Template care va fi publicat perioada următoare.

Thierry Breton, Comisar european pentru piața internă a menționat că salută această inițiativă, deoarece proiectele pe hidrogen reprezintă soluția pentru înlocuirea cărbunelui, decarbonare şi eficiența energetică. Industriile europene sunt pregătite să facă acest pas, iar Manifestul semnat astăzi va ajuta economiile europene să se sincronizeze şi să îşi revină după pandemie. De asemenea, comisarul Breton a felicitat Preşedinția Germană pentru realizări şi leadership. 

Aplicațiile și tehnologiile pe bază de hidrogen vor contribui în egală măsură la realizarea unor locuri de muncă sustenabile în industrie dar și la atingerea țintelor privind energia și clima. Statele membre recunosc importanța promovării și colaborării transfrontaliere, prin implementarea unor investiții la scară largă care vor susține dezvoltarea și implementarea sistemelor pe bază de hydrogen, se precizează într-un comunicat al MEEMA.

Ministrul Popescu a evidențiat importanța României la viitorul proiect Green Hydrogen@Blue Danube, prin intermediul Hidroelectrica și SAPE. Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii producătoare de energie electrică din țara noastră, asigurănd 38% din totalul energiei electrice generate în 2019.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *