România a semnat Memorandum cu SUA privind cooperarea în domeniul nuclear

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic România a semnat Memorandum cu SUA privind cooperarea în domeniul nuclear

Cu ocazia întrevederii premierului Viorica Dăncilă cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, în contextul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Memorandumul a fost semnat, din partea română, de către ministrul de Externe, Ramona Mănescu. La eveniment a participat și Cosmin Ghiță, directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN), opetarorul centralei atomice de la Cernavodă.

“Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României. Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum și agricultură“, se specifică în comunicat.

Premierul Dăncilă a subliniat că Guvernul României are un interes major și instrumentele necesare pentru consolidarea relației comerciale și investiționale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperității durabile și a securității statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului. În acest context, a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii și Europei. Totodată, șeful Executivului a reiterat disponibilitatea menținerii unui dialog constant și constructiv cu investitorii americani interesați de piața din România, inclusiv pentru identificarea soluțiilor optime de asigurare a succesului proiectelor și investițiilor în economia țării noastre, se precizează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *