România are nevoie de energia eoliană offshore din Marea Neagră. Apel la mobilizare! Există potențial și investitori interesați, se așteaptă să se finalizeze un cadru legislativ și predictibil pentru a demara investițiile!

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Regenerabile Eolian România are nevoie de energia eoliană offshore din Marea Neagră. Apel la mobilizare! Există potențial și investitori interesați, se așteaptă să se finalizeze un cadru legislativ și predictibil pentru a demara investițiile!
  • Mesajul lui Thorsten Fastenau, Vice-president & Head of Offshore Wind Division PNE AG, unul dintre cei mai experimentați dezvoltatori de proiecte eoliene onshore și offshore, către autorități: “România poate să beneficieze de energia eoliană offshore din Marea Neagră în circa 6 ani”

România are nevoie să beneficieze de  energia eoliană offshore din Marea Neagră. Există mare potențial, sunt și investitori interesați, precum și asigurări din partea autorităților că se va finaliza – curând –  un cadru legislativ stabil și predictibil pentru investiții în sectorul eolian offshore din Marea Neagră.

“Din studiile pe care le-am văzut până acum există potențial în Marea Neagră, există o viteză a vântului ceva mai mare ca în zona de onshore, există investitori interesați și există din partea autorităților intenția de a finaliza cadrul legislativ și de reglementare favorabil pentru a demara acest tip de investiții”, a afirmat Adrian Borotea, Vicepreședinte RWEA, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de Antena 3 CNN și Jurmalul.

“România poate să beneficieze de energia eoliană offshore din Marea Neagră în circa 6 ani”, este mesajul transmis de Thorsten Fastenau, Vice-president & Head of Offshore Wind Division PNE AG , autorităților române. PNE AG operează la nivel internațional în 13 țări, pe 4 continente, fiind unul dintre cei mai experimentați dezvoltatori de proiecte eoliene onshore și offshore, de proiecte de energie fotovoltaică și hidrogen verde. „Faza de dezvoltare a unei ferme eoliene în Marea Neagră ar dura cam trei ani, un termen realist dacă se începe acum. Este nevoie însă de sprijinul autorităților. Deci dacă începeți acum, cam în 5-6 ani aveți totul finalizat și în operare”, a precizat Fastenau.

Foto: Thorsten Fastenau, vicepreședinte PNE AG

Reprezentantul PNE AG a fost invitat, săptămâna trecută, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de Antena 3 CNN și Jurmalul. La eveniment au participat Virgil Popescu, Ministrul Energiei; Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei; Bogdan Marius Chirițoiu Președinte Consiliul Concurenței România; Adrian Borotea, Vicepeședinte Asociația Română Pentru Energie Eoliană; Gabriel Andronache, Președinte Directorat Transelectrica; Ioan Mang, Vicepreședinte Comisia pentru industrii şi servicii, Camera Deputaților, Cristian Bușoi, Europarlamentar.

Ce trebuie să se facă în România pentru a beneficia de energie verde în Marea Neagră? 

Thorsten Fastenau a recomandat: “Pentru dezvoltarea proiectelor eoliene în Marea Neagră este nevoie, în primul rând, de un cadru legal solid. De asemenea, este necesar să se stabilească o cooperare cu toate autoritățile competente implicate în realizarea reglementărilor necesare pentru demararea investițiilor”.

Vicepreședintele PNE AG le-a prezentat autorităților române, prezente la eveniment, cum a reușit grupul german să dezvolte opt ferme eoliene offshore, cu o capacitate de 2644 MW, o investiție de peste 13 miliarde de Euro: “Am început toate aceste activități de la zero. Am avut doar o hartă corespunzătoare perimetrului marin stabilit și de acolo am pornit și dezvoltat totul. Fundația turbinei eoliene offshore reprezintă un aspect foarte important în dezvoltarea proiectului. Mă aștept să lucrăm încă vreo câțiva ani cu soluții fixe pentru fundații. Vom vedea pe viitor mai multe fundații plutitoare și se vor putea dezvolta ferme eoliene offshore în zonele unde apa este adâncă”.

Parc eolian offshore dezvoltat de PNE AG

În România, PNE este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie eoliană și fotovoltaică. Compania a finalizat dezvoltarea de proiecte RES, cu o capacitate de aproximativ 400 MW, ce vor fi puse în funcțiune în următorii 3 ani. În prezent, portofoliul de proiecte RES în România, aflate în diferite faze de dezvoltare, depășește 1000 MW. Sperăm să adăugăm și capacități offshore în Marea Neagră, a precizat Thorsten Fastenau.

       Autoritățile spun că susțin dezvoltarea proiectelor eoliene offshore. Ce planuri de lucru au și la ce proiecte de investiții se lucrează

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “Pentru a putea investi masiv în energia eoliană offshore în Marea Neagră avem nevoie clar de evacuarea energiei din Dobrogea în restul ţării, către vest. Dezvoltăm împreună cu Transelectrica un proiect al cablului de curent continuu de transport, îngropat de la est la vestul României, practic pe traseul conductei Tusla-Podişor şi apoi BRUA”.

Potrivit ministrului, România discută cu Georgia şi Ungaria despre un cablu submarin îngropat, care să facă o legătură între Marea Caspică şi Marea Neagră şi cu ajutorul lui să fie preluată și energia din Marea Neagră și dusă mai departe, spre Europa.

Ministerul Mediului susține dezvoltarea proiectelor eoliene offshore, sunt investiții cu impact redus asupra mediului. “Susținem aceste încercări de a face investiții în zone cu potențial redus de afectare a mediului înconjurător. Offshore-ul este o asemenea investiție în eoliene. Și, prin aceste sisteme, putem să ajutăm și echilibrarea sistemului energetic național”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, a declarat: „Această dezbatere este absolut necesară din perspectiva investițiilor de care are nevoie România pentru a rezolva pe termen lung criza energetică pe care o parcurgem. Direcția este destul de clară având în vedere că această criză s-a declanșat în vara anului trecut din cauza unui dezechilibru cerere-ofertă, situație agravată de război și prețul gazelor naturale. Sunt necesare măsuri de impact pe termen mediu și lung, respectiv investiții în capacități de energie din surse regenerabile.

Noi, la ANRE, am învățat împreună cu sectorul cum trebuie adaptată legislația primară și secundară în energie. Așa vom proceda și în ce privește cadrul legal pentru investiții în sectorul eolian offshore din Marea Neagră. Modul în care se realizează investițiile offshore este diferit de cel pentru investițiile onshore. Nu avem terenuri private, nu avem rețele publice, nu avem avize de la autorități locale. Este o noutate atât pentru autorități, cât și pentru investitori. Așadar, este foarte important să avem aceste discuțiii cu investitori cu expertiză din alte țări. Energia eoliană offshore din Marea Neagră este o sursă de energie pe care România se poate baza, este mai stabilă decât cea onshore. România are potențial să producă energie eoliană offshore în Marea Neagră”.

Transelectrica are în vedere creșterea capacității de racordare a noilor capacități de producere a energiei regenerabile, inclusiv cu perspectiva offshore, a asigurat Președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, prezent la același eveniment.  

Referindu-se la investițiile Transelectrica pentru decongestionarea zonei Dobrogea, Andronache a precizat: „Dacă ne gândim că vor fi instalate în offshore capacități undeva la 3000 MW, trebuie să luăm în considerare că va fi nevoie să facem încă o evacuare undeva la 1500 MW. În condițiile în care vom avea o interconectare și cu Georgia, Azerbaidjan, cu un cablu în curent continuu, luăm în considerare, și deja am pus în buget pentru anul viitor, să facem un studiu și apoi proiectarea pentru un cablu în curent continuu care să meargă pe linia conductelor de gaze de la Tuzla la Podișor și mai departe BRUA, către Europa, dar sunt proiecte care durează. Și pentru că suntem o companie care trebuie să jucăm la nivel regional mult mai mult, este necesar să luăm în calcul să dezvoltăm interconectarea cu Bulgaria, pentru că și Bulgaria are o capacitate și o perioadă de congestie similare cu ale noastre și atunci putem să preluăm și să evacuăm tot prin acest cablu viitor cablu în curent continuu”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *