România, campioana lumii la utilizarea energiei nucleare. Din peste 400 de reactore, ocupă primul loc cu un factor de capacitate de 91,2%. Capacitatea nucleară se va dubla, din 2035 vor apărea reactoare modulare mici

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România, campioana lumii la utilizarea energiei nucleare. Din peste 400 de reactore, ocupă primul loc cu un factor de capacitate de 91,2%. Capacitatea nucleară se va dubla, din 2035 vor apărea reactoare modulare mici
  • World Nuclear Association: Pentru al șaptelea an consecutiv, producția de energie nucleară a crescut, la nivel global, ajungând în 2019 la 2657 TWh, o majorare de 95 TWh

Pentru al șaptelea an consecutiv, producția de energie nucleară a crescut, la nivel global, ajungând în 2019 la 2657 TWh, conform World Nuclear Association (“WNA”). Față de anul anterior este o creștere de 95 TWh, istoric, a doua cea mai mare producție nucleară. La sfarsitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare în operare la nivel global a fost de 392 GWe. 6 noi reactoare au intrat în exploatare comercială în 2019. 5 reactoare au intrat în faza de construcție. 13 reactoare au fost închise. Deși a existat o reducere a capacității nucleare, creșterea de electricitate este cu atât mai remarcabilă, susține WNA.

Similar anului 2018, câteva din reactoarele intrate în operare comerciala în 2019 au încorporat caracteristici de proiectare “first-of-a-kind”. Durata construcției, începând din anul 2015, este între 5 și 6 ani, scăderea perioadei de construcție fiind un rezultat direct al fructificării expertizei de construcție în serie, obținute în timp și a forței de muncă înalt calificate. În 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5% în crestere de la 79,8% în 2018, menținând constant factorul ridicat de capacitate în operare realizat în ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performanței în operare.

România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93.6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global, conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităților 1 și 2, de la punerea în funcțiune până la sfârșitul anului 2019, Unitatea 2 se află pe primul loc în lume cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7. Din peste 400 de reactore în operare, România ocupă primul loc în lume cu un factor de capacitate de 91,2%,  prezintă Nuclearelectrica.

În prezent, cu o producție anuală de aproximativ 10 TWh, SNN acoperă prin cele 2 reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Însă, România este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetică și Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (“PNIESC”), pentru a atinge țintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizării, pentru a beneficia de expertiza obținută în cei 25 de operare, își va crește capacitatea nucleară. Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel European printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla. Retehnologizarea Unității 1 va asigura aceeași producție, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind, în total,  României energia produsa de 4 reactoare CANDU și oportunitatea de a implementa opțiunea reactoarelor modulare mici începand cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane USD oferit de USTDA.

Evident, energia nucleară este o necesitate în atingerea țintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de muncă, dezvoltarea economiei centrale și locale, dezvoltarea lanțului de aprovizionare, iar creșterea capacității nucleare o investiție strategică pe termen foarte lung.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *