România, campioană mondială la olimpiada caselor solare

Publicat pe Categorii CSR, Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic România, campioană mondială la olimpiada caselor solare

Echipa României este campioană mondială la proba de Comunicare, a treia probă din cadrul Solar Decathlon. Competiția internațională de case solare are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Estul Mijlociu.

Foto: Echipa de comunicare

Proba Comunicare evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (durabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

“Este foarte important ca echipele să comunice despre sustenabilitate, sponsori şi competiţie. Am urmărit mesajele cheie, informaţia comunicată, dar mai important, logica din spate”, au spus juraţii.

Premiul vine ca un rezultat al eforturilor extraordinare EFdeN şi energiaTa din ultimii 6 ani şi de a face Sustenabilitatea şi schimbările climatice un subiect de discuţie în România și prosumatorii o realitate.

Unul dintre obiectivele echipei EFdeN este de a contribui la reducerea încălzirii globale. Raportul realizat de United Nations, privind obiectivele de dezvoltarea durabilă din 2018 arată că schimbările climatice sunt unul dintre factorii care au contribuit la creșterea numărului de persoane care se confruntă cu foamea și deplasarea forțată, precum și reducerea progresului către accesul universal la serviciile de bază de apă și salubritate, iar în condiţiile de astăzi, reducerea încălzirii globale cu 2 grade Celsius până în 2020, nu este posibilă.

Proba Comunicare este a treia dintre cele 10, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate prin performanţa prototipului pe parcursul a 10 zile. Au mai rămas doar 3 probe jurizate:

  • La proba de Inovație, juriul va lua în considerare gradul de inovație al casei, al sistemelor și componentelor sale, concentrându-se pe modificările revoluționare, plus contribuția la îmbunătățirea performanței și eficienței casei.
  • La proba de Eficiență energetică, jurații vor analiza funcționalitatea și eficiența designului casei, ale sistemelor și componentelor din ea, plus contribuția lor la reducerea consumului de energie.
  • La proba de Arhitectură, se va evalua coerența designului, flexibilitatea spațiului, inovația, integrarea tehnologiilor în arhitectură și încorporarea strategiilor bioclimatice pentru Orientul Mijlociu.

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Estul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați. Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalitate, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiţiei.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți ai Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *