România face primul pas pentru dezvoltarea sistemului entry/exit pe piața de gaze naturale și implementarea codurilor de rețea europene

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal România face primul pas pentru dezvoltarea sistemului entry/exit pe piața de gaze naturale și implementarea codurilor de rețea europene
  • Utilizatorii rețelei vor avea posibilitatea de a rezerva independent capacitate de intrare și de ieșire, prin Punctul virtual de tranzacționare
  • Un Grup de lucru, format din reprezentanți ai DG ENERGY, ACER, ENTSOG, ANRE și TRANSGAZ, a elaborat principiile care vor sta la baza sistemului entry-exit. Documentul este în dezbatere publică

Un sistem entry/exit va fi dezvoltat pe piața de gaze naturale din România și vor fi implementate codurile de rețea europene. “Utilizatorii rețelei vor avea posibilitatea de a rezerva independent capacitate de intrare și de ieșire. Punctul virtual de tranzacționare (PVT) va permite efectuarea transferurilor bilaterale privind proprietatea gazelor naturale în mod independent de localizarea acestora în Sistemul Național de Transport (SNT). Cel puțin o platformă de tranzacționare va fi conectată la PVT. La PVT vor avea acces atât cei care semnează un contract de rezervare de capacitate cu OTS, cât și alți participanți pe piața gazelor naturale”, explică reprezentanții Transgaz.

Punctul Virtual de Tranzacționare este un punct abstract, unic la nivelul SNT, între punctele de intrare în și cele de ieșire din SNT, în care este permis transferul dreptului de proprietate asupra gazelor naturale de la un participant către alt participant de pe piața gazelor naturale.

Sursă foto: document Transgaz

Un Grup de lucru format din reprezentanți ai DG ENERGY, ACER, ENTSOG, ANRE și TRANSGAZ din România a fost constituit, în toamna anului trecut, cu scopul de a verifica conformitatea cadrului actual de reglementare a pieței gazelor naturale din România cu prevederile legislației europene. Grupul de lucru a elaborat o descriere a principiilor care vor sta la baza sistemului entry-exit ce urmează a fi implementat pe piața gazelor naturale din România. Documentul, publicat pe site-ul companiei Transgaz , este în dezbatere publică.

Potrivit Transgaz, sistemul entry/exit propus crează premisele pentru creșterea lichidității pieței de gaze naturale din România, în special referitor la tranzacțiile pe termen scurt (zilnice/intrazilnice). În elaborarea acestui document ANRE și Transgaz au avut în vedere simplificarea, pe cât posibil, a proceselor derulate, a modului de relaționare dintre participanții la piață și crearea unui cadru care să permită funcționarea infrastructurii de gaze naturale în condiții de siguranță și eficiență.

În perioada imediat următoare,Transgaz va dezvolta platforma informațională pe care o deține, astfel încât aceasta să asigure derularea proceselor. Comunicarea informațiilor dintre OTS și participanții la piața gazelor naturale se efectuează în mod securizat prin intermediul platformei informaționale, respectând prevederile Regulamentului UE privind schimburile de informații între părți.

În documentul publicat, se mai precizează că Transgaz derulează un amplu program de dezvoltare a sistemului de transport astfel încât gradul de interconectivitate al SNT la nivel regional să crească progresiv, începând cu anul 2019, cu efecte pozitive asupra evoluției pieței de gaze naturale. Totodată, compania derulează proiecte de dezvoltare menite să crească capacitățile de transport pe direcția de export, care  sunt limitate în acest moment, proiecte ce vor contribui la creșterea nivelurilor de presiune în SNT până în anul 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *