România, la control! Autoritățile gestionează crizele provocate de scumpiri alarmante la energie, gaze, carburanți…cu investigații și amenzi

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România, la control! Autoritățile gestionează crizele provocate de scumpiri alarmante la energie, gaze, carburanți…cu investigații și amenzi

Mesajele Guvernului după scumpirea carburanților peste noapte:

  • Români, nu vă lăsați conduşi de reacţii pripite, sub impulsul unor ştiri neverificate din surse credibile!
  • Inspectorii ANAF, ANPC şi Consiliului Concurenţei au demarat investigaţiile pentru stoparea practicilor ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. Urmează amenzi

„Să nu ne lăsăm conduşi de reacţii pripite, sub impulsul unor ştiri neverificate din surse credibile! Avem mare nevoie, mai ales în contextul acestui război hibrid, să filtrăm cu bună credinţă, raţiune şi responsabilitate informaţiile care ne parvin”, este mesajul transmis de la Guvern românilor, care sunt sunt îndemnaţi să filtreze cu „bună credinţă, raţiune şi responsabilitate” informaţiile care le parvin.

Totodată, Guvernul transmite că va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi de a induce dezinformări în spaţiul public.

Ministrul Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către client

Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă în legătură creşterea preţurilor la carburanţi şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea, transmite și ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe facebook. „ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. De dimineaţă am participat la întâlnirea convocată de prim ministrul Nicolae Ciucă pentru a analiza cauzele care au dus la creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. Au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea. Totodată, nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienţi”, susţine Popescu.

Reacțiile autorităților vin după ce miercuri seara șoferii au luat cu asalt benzinăriile pe fondul unor informații vehiculate în spațiul public că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru. Joi dimineaţa, în Bucureşti, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei în Capitală, potrivit Agerpres.

Horia Constantinescu, ANPC: Avem în vedere confiscarea veniturilor realizate de benzinării în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi aplicarea de sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei

În cursul zilei, instituțiile responsabile au ieșit cu declarații cu scopul de a-i liniști pe români și a transmite mesaje companiilor care au mărit prețurile la carburanți peste noapte.

Autorităţile au în vedere confiscarea veniturilor realizate de benzinării în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi aplicarea de sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei, a anunţat  preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.„Luăm în calcul sancţionarea pentru o practică incorectă comercială şi emitere de decizie pentru fiecare dintre aceştia (benzinari, n.r.). Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi. În opinia mea profană am putea vorbi despre o structură sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare dacă vecinul a majorat preţul să o faci şi tu numai în încercarea de a o obţine un profit suplimentar. Dacă acest lucru se va confirma luăm în calcul, împreună cu colegii de la ANAF, confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat. Cred că această sancţiune complementară este mai dură decât aceea de a aplica o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei, pe care cu siguranţă, dacă vom consta abateri, o vom aplica, la absolut toate punctele controlate”, a afirmat Constantinescu, la finalul unui control efectuat la una dintre benzinăriile vizate.

În opinia noastră, atât timp cât vorbim de nişte stocuri achiziţionate într-o perioadă în care nu se justifica niciun fel de majorare, nu înţelegem de ce aceasta totuşi s-a făcut. Nu vă pot spune la acest moment exact cu cât a majorat fiecare dintre benzinării. Vom lua o notă explicativă clară în care fiecare dintre conducătorii acestor puncte de lucru să-şi asume. Am prioritizat toţi comercianţii de combustibili ce au majorat preţurile în perioada pe care o ştiţi într-un mod inexplicabil atât timp cât şi în mediul online există filmări cu majorări ale preţurilor în perioada în care cei care filmau se aflau la coadă, aşteptându-se să cumpere la primul preţ afişat, nu la cele care s-au succedat până la momentul achiziţionării. Avem acţiuni la nivel naţional, la sediul MOL din Cluj-Napoca”, a spus Horia Constantinescu, citat de presa locală.

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Este o situație internațională dificilă și volatile… noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni

Și Consiliului Concurenţei a reacționat printr-un comunicat. Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie.

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu, se precizează în comunicat.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reprezentanții Guvernului au anunțat ieri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seara, că informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL, iar „dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”. Potrivit informaţiilor obţinute de AGERPRES, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.