România  a pierdut un proces din cauza poluării de la Moldomin

Publicat pe Categorii Flux energetic, Mediu
Prima Pagina Actual Flux energetic România  a pierdut un proces din cauza poluării de la Moldomin

România a pierdut procesul privind poluarea de la Moldomin la Curtea de Justiţie a UE. S-a încălcat dreptul UE, prin neluarea măsurilor necesare în scopul prevenirii poluării cu praf de pe suprafaţa iazului Boşneag-extindere, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea SC Moldomin SA Moldova Nouă, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene,  pronunțând o hotărâre în acest sens. Cauza are ca obiect o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de dreptul UE, si anume art. 4 şi 13 alin. (2) din Directiva privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive 2006/21/CE în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere.

465x0_curiaMinisterul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri împreună cu autorităţile competente în domeniul care face obiectul cauzei – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională pentru Resurse Minerale – depun toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere, se precizează într-un comunicat al ministerului.

În acest sens, se menționează că se va adapta cadrul legislativ pentru a răspunde corespunzător obligațiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmărim cu atenție procesul de implementare a unei soluții, în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere și vom demara o analiză menită să clarifice responsabilitatea situației prezente, susțin reprezentanții  Ministerului Economiei.  În martie,  ministerul a propus un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru rezolvarea problemei, însă proiectul este şi acum pe circuitul de avizare.

De asemenea, vom purta un dialog strâns cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să evităm declanşarea unei acţiuni în constatarea neexecutării hotărârii pronunţate și impunerea unor sancțiuni pecuniare. Precizăm că la acest moment nu se aplică sancţiuni pecuniare, se mai menționează în comunicat.

 

 

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *