România a preluat preşedinţia Cartei Energiei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic România a preluat preşedinţia Cartei Energiei

Președinția Conferinței Cartei Energiei va fi deținută în anul 2018 de România, prin Secretarul de Stat Robert Tudorache, care a condus delegația României la cea de-a 28-a Conferință a Cartei Energiei organizată de Ministerul de Afaceri Externe din Turkmenistan și de Secretariatul Cartei Energiei, care a avut loc în perioada 28-29 Noiembrie 2017 la Ashgabat, Turkmenistan.

România este primul stat membru al Uniunii Europene care preia preşedinţia Cartei Energiei, se subliniază într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Procesul Cartei Energiei a început în anii 1990 ca o inițiativă politică lansată în Europa, sub forma unei platforme de cooperare în domeniul energetic, acceptată atât de statele din Eurasia, cât și de statele dezvoltate. În 1991 s-a semnat la Haga Carta Europeană a Energiei, iar în 1994, la Lisabona, s-au semnat Tratatul Cartei Energiei și Protocolul Cartei Energiei aferent eficienței energetice și aspectelor de mediu. Cele două documente au fost ratificate de România în 1997. Prevederile Tratatului ating domenii precum tranzitul energiei și al resurselor energetice, protejarea investițiilor, comerțul din domeniul energiei, mecanisme pentru situații de criză, eficiență energetică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.