România primește 1,1 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru schema de sprijin prin CfD. Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații. Burduja: Vom finanța mai multe proiecte în eolian decât în fotovoltaic

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România primește 1,1 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru schema de sprijin prin CfD. Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații. Burduja: Vom finanța mai multe proiecte în eolian decât în fotovoltaic

Comisia Europeană acordă României 1,095 miliarde euro euro pentru susținerea producției de energie din surse regenerabile, aceasta fiind cea mai mare sumă care se acordă în această rundă de alocări. Banii provin din Fondul pentru modernizare, alimentat cu sumele încasate din vânzarea de certificate CO2 și vor fi direcționați către schema de sprijin prin contract pentru diferență (CfD) pentru producția de energie verde.

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanțări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanțăm investițiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei și din Guvernul României, țara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potențialul României în dezvoltarea de noi capacități energetice este uriaș, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiții, investiții, investiții. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR, au depășit 25 de miliarde de euro.

Continuăm în același ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare rețea energie electrică, modernizare rețea de termoficare și modernizare CET-uri, dar și pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat și celui public să obțină finanțări pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică, cât și pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferență (CFD)”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații care vizează Contractele pentru Diferență. Urmează să fie stabilite în perioada următoare ultimele detalii cu privire la împărțirea sumelor alocate pentru investițiile în energia eoliană și cea solară, în funcție de portofoliul existent de proiecte finanțate din PNRR și Fondul pentru Modernizare.

La FOREN, Burduja a anunțat modificarea datei primei licitații pentru atribuirea proiectelor care vor primi sprijin prin mecanismul Cotractelor pentru Diferență, urmând să fie finanțate multe proiecte în eolian decât în fotovoltaic. “Cfd-urile – ne-am propus semnarea contractelor în septembrie, o să mai amânăm probabil o lună-două. Vrem să vedem exact din cei 2.000 MW cât va fi solar și cât va fi eolian. Noi ne propusesem 1.000 solar și 1.000 eolian, dar sunt foarte multe date din piață că avem foarte multe proiecte pe solar finanțate și din PNRR și din Fondul pentru Modernizare. Trebuie să mai ajustăm”, a spus ministrul Energiei.

Uniunea Europeană a plătit 2,967 miliarde euro prin intermediul Fondului pentru modernizare pentru a sprijini 39 de proiecte energetice în 10 state membre ale UE, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. „Aceste investiții vor sprijini modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice”, se precizează în comunicat.

Este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12.65 miliarde EUR începând din ianuarie 2021. Aceste investiții ajută statele membre să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie și contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de atingere a neutralității climatice până în 2050. Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane euro), Croația (52 milioane euro), Cehia (835,2 milioane euro), Estonia (24,1 milioane euro), Ungaria (76,8 milioane euro), Letonia (26,8 milioane euro), Lituania (59 milioane euro), Polonia (697,5 milioane euro), România (1,095 miliarde euro) și Slovacia (35 milioane euro). „Proiectele sprijinite astăzi se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică”, arată comunicatul.

Banii pentru România sunt destinați schemei de sprijin prin contract pentru diferență pentru producția de energie electrică din surse regenerabile. Alte sume au fost alocate pentru consolidarea rețelei de transport al energiei electrice pentru a sprijini integrarea surselor regenerabile de energie în Bulgaria; implementarea capacității fotovoltaice și de stocare a energiei pentru furnizorii de servicii publice de alimentare cu apă din Croația; sprijin pentru gospodării pentru achiziționarea și instalarea de noi sisteme fotovoltaice în Cehia; îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea utilizării energiei din surse regenerabile în clădirile din sectorul public din Estonia; modernizarea și dezvoltarea sistemelor de termoficare centralizate bazate pe energie din surse regenerabile în Ungaria; utilizarea surselor regenerabile de energie în clădirile cu mai multe apartamente, în clădirile publice și în comunitățile energetice din Letonia; dezvoltarea capacităților de stocare pentru echilibrarea sistemelor energetice din Lituania; modernizarea infrastructurii de încărcare a transportului cu vehicule grele în Polonia; producția de hidrogen din surse regenerabile și cogenerarea de înaltă eficiență în Slovacia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *