România scapă de infringement! Parlamentarii au votat Legile privind eficiența energetică și siguranța operațiunilor petroliere offshore

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ România scapă de infringement! Parlamentarii au votat Legile privind eficiența energetică și siguranța operațiunilor petroliere offshore

Într-o singură ședință, ultima din această sesiune, aleșii poporului au votat modificări și completări la trei legi importante pentru sectorul energetic, reușind astfel să scape România de infringement în două situații. Pe lângă Legea energiei și gazelor, parlamentarii au mai aprobat, în aceeași ședință, Legea privind modificarea și completarea Legii 121/2014 privind eficiența energetică, respectiv Legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore.

parlament-211x140

“Acest proiect l-am pomovat în perspectiva alinierii complete a legislației de profil la prevederile directivei europene. În transpunerea inițială, Comisia a transmis un aviz motivat, iar prezentul proiect rezolvă toate observațiile. Guvernul susține acest proiect”, a afirmat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, în Plenul Parlamentului. Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a subliniat că „este un act normativ foarte important pentru România, ce transpune complet directiva europeană și astfel România scapă de infringement, evitând plata unei amenzi”. Oferim României un cadru legislativ pentru un program național pentru eficiență energetică în toate domeniile, le-a spus Iancu parlamentarilor.

Infrigement din aprilie 2015 pentru netranspunerea integrală a Directivei europene privind eficienţa energetică

Comisia Europeană a lansat, în aprilie anul trecut, procedura de infringement împotriva României, Austriei, Croaţiei, Irlandei şi Letoniei, întrucât aceste ţări nu au asigurat transpunerea integrală a Directivei privind eficienţa energetică. România a ajuns în etapa a doua a fazei precontencioase a procedurii de infringement pentru că autoritățile au întârziat cu elaborarea proiectului de lege care să transpună prevederile directivelor europene în materie de eficiență energetică în legislația autohtonă.

Guvernul a aprobat proiectul de lege în ședința din data de 24 februarie și l-a transmis Biroului Permanent al Senatului pe 1 martie. După 4 luni, legea a primit votul Parlamentului, urmând să fie transmisă Președenției pentru promulgare. Puteți vizualiza legea AICI.

Pentru a evita sesizarea de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene, au fost aduse completări Legii nr. 121/2014, și anume: au fost introduse prevederi necesare clarificării modului în care organismele publice sunt încurajate să achiziționeze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică. Pentru încurajarea IMM-urilor se vor dezvolta programe privind realizarea de audituri energetice, precum și punerea în aplicare a recomandărilor acestora. Au fost completate unele criterii care stau la baza evaluarii implementării măsurilor de politică alternativă adoptate de România pentru a atinge obiectivul asumat pentru 2020 de economii de energie. A fost completat cu noi contravenții capitolul privind sancțiunile, pentru a fi asigurată implementarea efectivă a prevederilor cuprinse în Legea nr. 121/2014.

De asemenea, proiectul de lege cuprinde completări și modificari impuse de problemele care au fost întâmpinate până acum în implementarea măsurilor de eficiență energetică, și anume: pentru a asigura cadrul legal și în același timp o sursă de finanțare a măsurilor de eficiență energetică, au fost formulate modificări ale prevederilor privind organizarea și finanțarea unui fond specializat pentru investiţii în eficienţă energetică. Totodată, au fost introduși termeni și expresii noi: rețea inteligentă, interoperabilitate. S-a înlocuit termenul ”sistem de contorizare inteligentă” cu ”sistem de măsurare inteligentă” pentru asigurarea coerenței legislative, iar programele de măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice și rapoartele de evaluare a potenţialului de creştere a eficienţei energetice a reţelelor de energie electrică şi gaze naturale se revizuiesc și se transmit la ANRE din doi în doi ani.

Un articol nou îi vizează pe operatori, care până la data de 30 iunie 2017, trebuie să tranmsmită  la ANRE, o dată la 2 ani, un raport de evaluare a potenţialului de creştere a eficienţei energetice a reţelelor de energie electrică şi gaze naturale şi programul de măsuri şi investiţii anuale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a reţelelor.

Siguranța activităților off- shore, obligație ce trebuia îndeplinită până în iulie 2015!

Comisia Europeană a solicitat oficial României și Germaniei să ia măsuri pentru a asigura transpunerea în legislația națională a Directivei 30/2013 privind siguranța activităților off-shore, obligație care trebuia îndeplinită până la data de 19 iulie 2015. Votul parlamentarilor vine pe ultima sută de metri, România riscând sancțiuni din partea Curții de Justiție a UE. Vezi Legea – forma pentru promulgare

Potrivit noii legi privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, operatorii/ titularii acordurilor petroliere offshore au obligaţia să adopte toate măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor majore în cadrul operaţiunilor petroliere din Marea Neagră. În caz de astfel de accidente, aceștia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a limita efectele asupra sănătăţii umane şi asupra mediului.

Noua lege reglementează reglementează funcționarea și rolul viitoarei Autorități Competente de reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, aflată în subordinea Guvernului, cu funcții referitoare la dezvoltarea economică a resurselor naturale offshore, autorizarea operațiunilor petroliere offshore și gestionarea veniturilor din acele operațiuni. Accidentele majore legate de operațiunile petroliere offshore pot avea consecințe devastatoare și ireversibile asupra mediului marin și de coastă, precum și efecte negative asupra activităților economice. Prin noua lege se asigură diminuarea pierderilor majore care sunt legate de industria offshore a petrolului și gazelor naturale, de siguranța privind procesele, prevenirea incendiilor și exploziilor, evacuarea, salvarea și limitarea impactului asupra mediului, rezultate în urma unui accident major.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *