România se pregătește să treacă la modelul de piață de echilibrare unificată la nivelul Uniunii Europene. ANRE operează modificări în Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor PRE – preț unic de dezechilibru, aprobat în noiembrie 2020

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România se pregătește să treacă la modelul de piață de echilibrare unificată la nivelul Uniunii Europene. ANRE operează modificări în Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor PRE – preț unic de dezechilibru, aprobat în noiembrie 2020
  • De la 1 iunie 2021, va fi operațională o platformă informatică europeană

România se pregătește să treacă la modelul de piață de echilibrare unificată la nivelul Uniunii Europene, conform Regulamentului (UE) 2017/2195  de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică.

De la 1 iunie 2021, va fi operațională o platformă informatică europeană , informează  CNTEE Transelectrica motiv pentru care este necesară modificarea mai multor articole din cadrul Regulamentului de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru aprobat cu Ordinul președintelui ANRE nr. 213/2020, potrivit unei note a ANRE.

Potrivit unui proiect de ordin ANRE, aflat în procedură de consultare publică de urgență, se propune înlocuirea modului de calcul aplicat în prezent pentru determinarea dezechilibrului PRE-SN și a obligațiilor de plată/drepturilor de încasare ale acestei PRE (parte responsabilă cu echilibrarea) utilizate în formula prețului de dezechilibru, cu valorile pentru  aceste schimburi primite de OTS de la platforma informatică europeană pentru calculul schimburilor neintenționate dintre toți operatorii de transport și de sistem (OTS) din zona sincronă Europa Continentală.

De asemenea, având în vedere solicitările de clarificare primite de la participanții la piața de energie electrică, se propune modificarea modului în care este remunerată energia electrică produsă de capacitățile de producție/instalațiile de stocare a energiei electrice care se află în perioada de probe. Această măsură este considerată de benefică pentru deținătorii capacităților de producție/unităților de stocare a energiei electrice deoarece stabilește o valoare cât mai apropiată de valoarea reală de piață a energiei electrice pe care aceștia o injectează în rețea în timpul perioadei de probe, explică ANRE. 

Având în vedere că intrarea în funcțiune a platformelor informatice europene de echilibrare va avea loc în anul 2022 și pentru a preveni ca modul de calcul obținut prin implementarea prevederilor Regulamentului UE 2195/2017 să conducă la distorsiuni ale decontării dezechilibrelor PRE, cu implicații financiare și asupra OTS, CNTEE Transelectrica  solicitat ANRE să analizeze oportunitatea completării proiectului de ordin de modificare a Ordinului 213/2020 cu o prevedere privind suspendarea temporară a aplicării unor prevederi din Regulament ( alin. 2 și 3 ale art. 141) până la punerea în funcțiune a respectivelor platforme, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordin al ANRE.

Din analizele efectuate în comun de ANRE cu CNTEE Transelectrica și OPCOM  a rezultat că o astfel de măsură va avea efecte benefice pentru PRE și OTS. De asemenea, se consideră că  măsura va fi benefică pentru participanții la piață deoarece va conduce la costuri mai reduse cu dezechilibrele înregistrate de fiecare PRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *