România și SUA, Acord istoric privind Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cooperarea în domeniul nuclear. Ministrul Virgil Popescu: Vom avea tehnologie și expertiză americană, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic

Publicat pe Categorii Actual, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii România și SUA, Acord istoric privind Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cooperarea în domeniul nuclear. Ministrul Virgil Popescu: Vom avea tehnologie și expertiză americană, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic

România și Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România, a anunțat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, printr-un comunicat.

 “România face astăzi un pas uriaș înainte în dezvoltarea parteneriatului strategic pe care îl are cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energie, respectiv cooperarea în domeniul nuclear civil. Am promis, și am dus la îndeplinire, o misiune strategică: Identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați. În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil. În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a declarat ministrul Virgil Popescu, citat în comunicat.

Separat de acordul parafat, s-a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Exim US, cu o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic, inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat și din domeniul infrastructurii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze.

De asemenea, la Washington DC, am avut o întâlnire și cu reprezentanții USDFC (The United States International Development Finance Corporation) în vederea posibilității extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor instituții de finanțare ale SUA. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest acord și memorandumul să devină realitate. Acestea au pornit de la declarația comună a Președinților celor două state partenere, domnul Klaus Iohannis și domnul Donald Trump, din data de 20 august 2019, iar pentru demararea efectivă a acestei cooperări multumim Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban și Ambasadorului SUA în România, Excelenței Sale Adrian Zuckerman și echipei Secretarului pentru Energie, a precizat Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Tot printr-un comunicat, SN Nuclearelectrica și-a exprimat aprecierea față de parafarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, în data de 09 octombrie 2020, la Washington DC.

SNN a venit cu următoarele informații cu privire la Acordul Interguvernamental:

Prin raportare la proiectele de investiții derulate de SNN, faza de parafare a acestui acord vizează în principal extinderea capacității centralei nucleare CNE Cernavodă și Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. De asemenea, Guvernul Statelor Unite ale Americii și-a exprimat interesul de a prospecta instituții de finanțare care să sprijine finanțarea globală a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor și a independenței decizionale a acestor instituții, această componentă financiară fiind inclusă în Acordul Interguvernamental.

Faza de parafare a acestui Acord reprezintă atingerea unui acord ad referendum (de principiu) asupra elementelor principale ale dezvoltării proiectelor și părților implicate. În conformitate cu legislația națională și europeană, Proiectul de Acord Interguvernamental urmează să fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM. 

Acordul Interguvernamental prevede, de asemenea, încurajarea și promovarea industriei locale din România în proiectele de investiții, așadar asigură dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menținerea și creșterea capabilităților locale, cu atât mai mult cu cât industria românească deține expertiză în construcția reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizată la CNE Cernavodă atât în operare, cât și pentru reactoarele viitoare.

Acordul Interguvernamental vizează dezvoltarea programului nuclear civil din România prin facilitarea schimbului de expertiză tehnică, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacității CNE Cernavodă.

Conform Strategiei Energetice a României și Planului Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice, energia nucleară va avea un rol esențial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale României pe termen lung întrucât răspunde obiectivelor decarbonizării din punctul de vedere al menținerii nivelului de cost, securității în aprovizionare și atingerii țintelor de mediu prin evitarea eliberării emisiilor de CO2. Operarea a două reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an, se precizează în comunicatul SNN.

Alte detalii despre Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii transmise de MEEMA:

Faza de parafare reprezintă atingerea unui acord de principiu asupra textului si principalelor elemente ale dezvoltării proiectelor și părților implicate, proiectul de acord urmând a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.

Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacitatii CNE Cernavodă.

Acordul acoperă  mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.

Adițional proiectelor actuale, Reactoarele 3 și 4 și Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2.

În ceea ce privește componenta de finanțare, SUA își exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation și alte instituții finanțatoare aplicabile și disponibile din SUA care să sprijine finanțarea globală a proiectelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.