România va avea cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. Noua termocentrală de la Mintia va avea 1.500 MW și va fi funcțională în 2 ani

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii România va avea cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. Noua termocentrală de la Mintia va avea 1.500 MW și va fi funcțională în 2 ani

România va avea la Mintia cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. Termocentrala, care va fi construită de noul investitor Mass Global Energy Rom, cu echipamente de la Siemens, va avea 1.500 MW și  va începe să producă energie electrică în doi ani.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat Termocentrala de la Mintia, și ai Siemens Energy.

Sursă foto: Guvernul României

În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW. Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

“Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, citat în comunicat.

Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara, a fost vândută în vara anului trecut. Administratorul judiciar al CEH, Expert Insolvență SRL, a anunțat vânzarea prin licitație publică a termocentralei către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW.

Citește și: https://www.investenergy.ro/ministrul-energiei-termocentrala-de-la-mintia-nu-va-fi-aruncata-la-fier-vechi-a-fost-valorificata-la-100-din-valoarea-sa-de-piata-mass-global-energy-noul-proprietar-a-achitat-diferenta-de-9-2-mi/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *