Recomandăm Romanian Energy Day, pe 26 octombrie

Publicat pe Categorii Actual, Evenimente, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Recomandăm Romanian Energy Day, pe 26 octombrie
  • Corneliu Bodea, Președinte CRE: Într-o schimbare atât de profundă, cum este tranziția energetică, cea mai complicată componentă o reprezintă schimbarea mentalității

Asociația Centrul Român al Energiei organizează, în data de 26 octombrie, o nouă ediție a conferinței online Romanian Energy Day „Drept la țintă. Climă stabilă pentru vremuri incerte”, un eveniment emblematic care de 10 ani reprezintă sectoarele energetice românești și regionale la Bruxelles.

Corneliu Bodea, Președinte CRE: Pe măsură ce ne îndreptăm spre finalul anului 2021, o criză energetică globală trimite valuri de șoc în economiile și sectoarele industriale din întreaga lume. În plus față de lipsurile imediate și creșterile prețurilor, această criză ar putea prefigura și consecințele unei tranziții energetice prost gestionate. Într-un context excepțional, importurile de energie ale Uniunii Europene continuă să înregistreze valori ridicate în situația revenirii consumului post perioadei de carantină, iar prețurile energiei (electricitate, petrol și gaze naturale) înregistrează maxime istorice. Leaderii Europeni sunt implicați într-un efort concertat de protejare a cetățenilor și mediului de afaceri, aspect care se poate arăta pozitiv în contextul proiectului European și care poate întări coeziunea statelor membre.

La nivel global observăm ireversibilitatea schimbărilor climatice. În fiecare secundă umanitatea emite în atmosferă 1.300 Mt CO2, ajungând probabil în punctul fără întoarcere privind limitarea creșterii temperaturii globale. De la dezvoltarea de produse eficiente din punct de vedere energetic la dezvoltarea de sisteme de combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul și infrastructura care îl asociază, reconfigurarea sectorului energetic global va necesita o cooperare la scară largă.

La nivel regional, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în anul 2030, actualul deceniu fiind determinant pentru acțiunea climatică. Obiectivul final este neutralitatea climatică până în 2050. Termenul pare îndepărtat, dar provocarea este masivă.

Asadar, într-o schimbare atât de profundă, cum este tranziția energetică, cea mai complicată componentă o reprezintă schimbarea mentalității, pe care cu toții va trebui să o acceptăm pentru a o putea pune în aplicare.

Intitulat „Drept la țintă. Climă stabilă pentru vremuri incerte”, Romanian Energy Day 2021 este adaptată în jurul Pactului Verde European și al programului „Fit for 55” și va încerca să segmenteze Strategia Uniunii Europene pentru acțiune climatică în pilonii săi principali, anume energia, clădirile, transporturile, industria, precum și perspectivele industriei energetice românești cu privire la tranziția către emisii reduse de carbon.

Centrul Român al Energiei invită pe toți cei intersați să dezbată toate subiectele care ne preocupă împreună cu decidenții europeni, autorități, insituții și industrie. Un eveniment pentru, despre și împreună cu toți actorii din domeniu. Să nu ne ascundem în spatele provocărilor, să lucrăm împreună și să venim cu solutii pragmatice si realizabile, este îndemnul organizatorilor.

Mai multe informații găsiți pe: https://www.crenerg.org/RED2021/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.