Românii au plătit facturi mai mari la gaze. Curtea de Conturi sesisează, Ministerul Energiei o dă pe ANRE. Cine răspunde?

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Românii au plătit facturi mai mari la gaze. Curtea de Conturi sesisează, Ministerul Energiei o dă pe ANRE. Cine răspunde?
  • Tarifele de distribuție ar fi trebuit reduse cu 15%
  • Ministerul Energiei: ANRE nu a răspuns de o manieră care să confirme, fără echivoc, îndeplinirea de către cumpărători a tuturor obligațiilor acestora referitoare la clauza privind tarifele, fapt consemnat de altfel și de controalele Curții de Conturi

Curtea de Conturi a sesizat, printr-un raport, că românii au plătit facturi mai mari la gaze, nefiind aplicată o reducere de 15% a tarifului de distribuție a gazelor naturale, în perioada 2005-2008, așa cum era prevăzut în contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord și Distrigaz Sud. Cele două companii au fost cumpărate, în anul 2004, de către E.ON și GDF Suez.

facturi e.on

”Nu s-a aplicat o clauză care cerea aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuție a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificată în cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA București și a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord S.A. Târgu-Mureș)”, se precizează în documentul menționat. Inspectorii Curții de Conturi susțin că Ministerul Energiei, instituția abilitată pentru controlul respectării condițiilor contractuale, nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor.

Oferind răspuns la întrebarea adresată de un senator: Cum va acționa ministerul în vederea respectării prevederilor contractuale?, oficialii Ministerului Energiei răspund indirect la acuzațiile aduse de Curtea de Conturi. “Singura instituție abilitată să certifice îndeplinirea clauzelor prevăzute și asumate de cumpărător în contractele de privatizare, în ceea ce privește aspectele privind tarifele, a fost și este ANRE. Ministerul Economiei, prin OPSPI, și ulterior Ministerul Energiei, ca successor în ceea ce privește calitatea de vânzător în cadrul contractelor de privatizare a SC DGN Distrigaz Sud și SC DGN Distrigaz Nord, a urmărit îndeplinirea clauzelor contractuale inclusiv a celor referitoare la aspectele privind tarifele”, se menționează într-un document semnat de secretarul de stat Cristian Bușu.

Cu toate acestea, până la acest moment, ANRE nu a răspuns la solicitările Ministerului Energiei de o manieră care să confirme, fără echivoc, îndeplinirea de către cumpărători a tuturor obligațiilor acestora referitoare la clauza privind tarifele, fapt consemnat de altfel și de controalele Curții de Conturi, se mai afirmă în același document.

Reprezentanții ministerului susțin că vor continua demersurile pentru clarificarea aspectelor legate de îndeplinirea clauzei privind tarifele și că se vor adresa din nou ANRE, singura în măsură să ofere certificarea îndeplinirii acestora.

Potrivit Ministerului Energiei, ANRE are în sarcină monitorizarea pieței de energie, a comportamentului operatorilor față de consumatori,protecția consumatorilor, ca beneficiari în cadrul pieței de energie, prin impunerea unor standarde de calitate a serviciilor publice, precum și prin informarea cât mai corectă și completă a consumatorilor. Totodată, Autoritatea este și instituția abilitată să sancționeze comportamentul operatorilor economici și să corecteze erorile acestora, voluntare sau nu, sustin oficialii ministerului.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *