Românii scapă de facturi uriașe de regularizare la energie electrică. ANRE obligă distribuitorii să citească contorul într-un interval mai mare de o lună, dar care nu trebuie să depăşească 6 luni. Operatorii vor acorda compensații dacă nu citesc regulat grupurile de măsurare

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Românii scapă de facturi uriașe de regularizare la energie electrică. ANRE obligă distribuitorii să citească contorul într-un interval mai mare de o lună, dar care nu trebuie să depăşească 6 luni. Operatorii vor acorda compensații dacă nu citesc regulat grupurile de măsurare
  • În cazul prosumatorilor, periodicitatea de citire a indexului contorului este o lună

Românii scapă de facturile uriașe de regularizare la energie electrică. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE ia măsuri pentru preîntâmpinarea situațiilor în care se emit facturi de regularizare cu valori importante din cauza întărzierii citirilor grupurilor de măsurare după termenul prevăzut.

Astfel, distribuitorii de energie vor avea obligația de a citi indexul grupului de măsurare în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat într-un interval mai mare de o lună, dar care nu trebuie să depăşească 6 luni. ANRE vine cu prevederi explicite privind această obligație a operatorilor de distribuție într-un nou proiect de ordin pentru modificarea și completarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 46/2021. Proiectul de ordin este în consultare publică.

Potrivit Standardului de performanță, distribuitorii de energie sunt obligați să citească periodic indexurile grupurilor de măsurare și să asigure accesul utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare) și la acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum.

În cazul prosumatorilor, periodicitatea de citire a indexului contorului în vederea facturării pe baza consumului de energie electrică măsurat este o lună calendaristică, a stabilit ANRE.

Operatorii de distribuție de energie electrică vor acorda compensații clienților dacă se depășește intervalul de citire prevăzut în contractele de distribuție/furnizare, potrivit noilor modificări aduse Standardului de performanță. De asemenea, se vor acorda compensații utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă în cazul în care accesul acestora la datele istorice de consum nu este asigurat pe o perioadă de o lună.

Prevederile proiectului de act normativ responsabilizează operatorii de distribuție în ceea ce privește respectarea periodicității citirii indexurilor grupurilor de măsurare, astfel încât regularizarea facturilor emise de furnizorii de energie electrică între două citiri să nu conducă la valori considerabile ale serviciului, precizează ANRE. Astfel, operatorii de distribuție vor asigura citiri regulate ale grupurilor de măsurare și, implicit, furnizorii de energie electrică vor putea emite facturi echilibrate din punct de vedere valoric. Totodată, dispozițiile documentului au în vedere preîntâmpinarea situațiilor în care să fie emise facturi de regularizare cu valori importante, dată fiind întărzierea citirilor grupurilor de măsurare după termenul prevăzut.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *