Românii vor să devină Prosumatori. Interesul este uriaș. energia Ta le sare în ajutor cu un Ghid al prosumatorului.

Publicat pe Categorii Eolian, Esential, Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Românii vor să devină Prosumatori. Interesul este uriaș. energia Ta le sare în ajutor cu un Ghid al prosumatorului.
  • ANRE: 70 de prosumatori în acest moment în România. Se estimează că până la finele anului, cu bani de la AFM, o să fie peste 34.000 de prosumatori, la care se adaugă cei care își montează pe cont propriu
  • Scopul energia Ta este primul milion de prosumatori

Aflăm de la ANRE că sunt 70 de prosumatori în acest moment în România. Se estimează că până la finele anului, cu bani de la AFM, o să fie peste 34.000 de prosumatori, la care se adaugă cei care își montează pe cont propriu. Interesul românilor să devină Prosumatori, dovadă fiind activitatea intensă ce se desfășoară în cadrul comunității create pe facebook de energia Ta.

Cum poți deveni prosumator – producător și consumator de energie? Ghidul Prosumatorului, o inițiativă energiaTa realizată cu sprijinul ENGIE Romania, prezintă pașii care trebuie parcurși și toate informațiile utile. Acesta a fost lansat astăzi și este disponibil online pe site-urile energiaTa și engie.ro.

Viitorul este verde și acesta nu este un comentariu politic înainte de alegeri,  a declarat Eric Stab, Președinte Director General Engie România, la lansarea Ghidului Prosumatorului, care a avut loc astăzi. “Soluțiile fotovoltaice sunt accesibile consumatorilor finali. Costul unui MWh din surse fotovoltaice a scăzut cu circa 60 % între 2011 și 2017. Avantajul este că după circa 7 ani în care consumatorul își poate recupera investiția, energia este gratuită”, a adăugat acesta.

„La acest moment, în România există circa 70 de prosumatori racordați la rețea, cu tot atâtea contracte de vânzare energie în rețea. Situația lor se actualizează lunar”, a comunicat Gabriela Munteanu, Șef Serviciu reglementari tehnice în cadrul ANRE. Prin programul de subvenții pentru montarea de sisteme fotovoltaice derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), o să avem în România peste 34.000 de prosumatori anul acesta, la care se adaugă cei care își montează pe cont propriu, susțin reprezentanții energia Ta.

Lansarea Ghidului Prosumatorului a fost realizată în cadrul unui eveniment public, cu participarea a 100 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități. Demersul face parte din programul “energiaTa”,  un proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani, cu obiectivul de a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România. EnergiaTa numără în prezent peste 5.000 membri din toată țara.

“După 3 ani de eforturi cu energiaTa, de la 1 Ianuarie 2019, românii pot în sfârșit vinde energia solară în rețea, iar misiunea noastră inițială a fost îndeplinită. Scopul nostru acum este primul milion de prosumatori, iar pentru a accelerara tranziția către o economie bazată pe energie curată, am elaborat Ghidul Prosumatorului care vine în ajutorul românilor explicându-le ce este energia solară, ce fac panourile solare, care este procedura pentru a deveni prosumator, la ce trebuie să fie atenți înainte de achiziționare, dar și după, în perioada de operare. Cei interesați îl găsesc pe site-ul energiaTa.org’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa și Coordonator Ghid

“Un lucru este cert: modul în care producem și consumăm energia este într-o continuă schimbare. Tot mai mulți consumatori vor alege autonomia energetică şi astfel vor deveni, și ei, producători. ENGIE a integrat această direcție în strategia sa. Astfel, ne bucurăm să susținem demersurile de conștientizare a avantajelor multiple, economice și de mediu, pe care le oferă soluțiile verzi de producere a energiei.”  a declarat Eric Stab, Președinte Director General ENGIE Romania.

„Răspunsurile la criza privind securitatea energetică, schimbările climatice și inechitatea socială, vor veni de la revoluția tehnologică și revoluția digitală. […] Prosumerii sunt o necesitate în această tranziție către energie electrică din surse regenerabile”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii

„Pot spune că sunt circa 270 de instalatori la nivel național care pot implementa programul de panouri fotovoltaice. Luni o să prezentăm lista instalatorilor respinși, apoi va urma perioada de contestații. Mai urmează o procedură internă între AFM și Ministerul Dezvoltării nefinalizată. Săptămâna viitoare o vom avea, apoi vom putea contura și termenele pentru demararea programului, vom putea prezenta un calendar. La acest moment nu pot da termene exacte. Pot spune că în scurt timp”, a afirmat Cornel Brezuică, președintele AFM.

Ghidul Prosumatorului poate fi descărcat de pe site-ul energiaTa și site-ul Engie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *