Romelectro și Electromontaj vor retehnologiza stația electrică Smârdan. Lucrări de 23 milioane euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Romelectro și Electromontaj vor retehnologiza stația electrică Smârdan. Lucrări de 23 milioane euro

Asocierea dintre Romelectro și Electromontaj, în calitate de antreprenor general, a câștigat, recent, licitația organizată de către CNTEE Transelectrica pentru modernizarea stației electrice de transformare Smârdan, anunță Romelectro într-un comunicat. Valoarea totală a acestor lucrări este peste 23 milioane de euro.

Recent, Transelectrica a atribuit Romelectro un contract de peste 10,68 milioane de euro, fără TVA, pentru retehnologizarea staţiei 110 kV Medgidia Sud.

Citește și: Romelectro va retehnologiza stația 110 KV Medgidia Sud a Transelectrica

“Ne bucurăm că, pe lângă licitaţii pe pieţe externe, reuşim să câştigăm şi licitaţii organizate de companiile naţionale. Acestea consolidează poziția Grupului Romelectro în calitate de cel mai important contractor general de proiecte energetice din România. Constatăm cu satisfacţie şi că au început să apară proiecte energetice de dimensiuni mai mari în ţara noastră, în care dorim să ne implicăm cu specialiştii noştri, pentru că au o vastă expertiză în domeniul energetic, de la proiectare, la implementarea “la cheie” a acestora”, a declarat conducerea Romelectro.

Retehnologizarea staţiei 400/110 kV Smârdan are ca obiect optimizarea schemei electrice primare, modernizarea echipamentului primar şi secundar, asigurarea teleconducerii întregii staţii de la nivelul Centrului de Teleconducere al Sucursale de Transport Constanța și a cerințelor de dispecer centrale și teritoriale, ceea ce va conduce la creșterea siguranței în funcționare, la reducerea costurilor de mentenanță, monitorizarea locală și de la distanță a tuturor echipamentelor.

Lucrările de retehnologizare se vor realiza eșalonat, în cadrul a 26 de etape, începând cu stația de 400kV şi va continua cu stațiile 110kV și 20kV, fără înteruperea de lungă durată a instalațiilor existente, se precizează în comunicatul Romelectro.

Proiectul stației Smârdan constă în modernizarea stației de 400 kV, prin echiparea acesteia cu instalații noi de tip exterior, cu izolatie in aer si echipamente de tip conventional. Noua stație de 400 kV va funcţiona într-o schemă cu 1,5 intreruptoare/circuit și 2 bare colectoare. De asemenea, în cadrul acestui contract, va fi modernizată atat stația de 110 kV, prin înlocuirea instalațiilor, a echipamentelor și a sistemelor, cu menținerea schemei de funcționare cu 2 bare colectoare cat şi statia de 20kV care va fi cu simplu sistem de bare colectoare, echipată cu celule metalice, cu izolație în aer. Stația electrică 400/110kV Smârdan are o importanță deosebita deoarece reprezinta un nod foarte important de tranzit al puterii intre zonele Dobrogea şi Moldova, asigurand evacuarea surplusului de putere din zona Dobrogea cat si alimentarea zonei deficitare Moldova. In plus, asigura injectia de putere in reteaua de 110kV pentru alimentarea consumatorilor din zona Galați.

În urma acestei lucrări de modernizare şi retehnologizare, staţia Smârdan va contribui la creșterea securităţii Sistemului Electroenergetic Naţional, la întărirea reţelei energetice de transport între Dobrogea şi zona Modovei şi, în consecinţă, la alimentarea în siguranţă a consumatorilor și la creșterea calității energiei electrice livrate, susțin reprezentanții Romelectro.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *