Romgaz a decis după mai bine de un an de întârzieri: Contractul cu asocierea DuroFelguera – Romelectro pentru centrala de la Iernut a fost reziliat

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz a decis după mai bine de un an de întârzieri: Contractul cu asocierea DuroFelguera – Romelectro pentru centrala de la Iernut a fost reziliat
  • Angajamentul conducerii societății: După finalizarea expertizei tehnice si economice, se vor face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil

Romgaz anunță rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz și Asocierea formată din DuroFelguera și Romelectro.

Compania a informat acționarii și investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către executant a obligațiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administrație și-a manifestat acordul pentru rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016.

Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării, de către executant, potrivit informării Romgaz.

„Proiectul Centralei termice de la Iernut este un eșec total a fostei conduceri a Romgaz. Firmele constructoare au dat greș. Trebuie să reluăm lucrările să finalizăm centrala până la sfârșitul acestui an”, a declarat recent Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Romgaz a decis, la sfârșitul anului trecut, să nu finalizeze construcția Centralei termice de la Iernut cu asocierea Duro Felguera și Romelectro. Contractul de achiziţie publică nr.13384/2016, încheiat cu asocierea Duro Felguera și Romelectro,având ca obiect executarea proiectului la cheie ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ a încetat pe motiv că termenul de finalizare a lucrărilor nu a fost respectat.

Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea, într-o perioadă de 36 de luni, a unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri urmare a unor neînțelegeri între parteneri și a majorării salariilor în construcţii în baza OUG 114.

La momentul de față, S.N.G.N. Romgaz în derulare o expertiză tehnică și economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției. După finalizarea expertizei tehnice si economice, societatea va face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil, se precizează în comunicatul Romgaz.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *