Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil. Condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes. Aristotel Jude, Director General: Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil. Condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes. Aristotel Jude, Director General: Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp

S.N.G.N Romgaz anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tranzacția a fost finalizată astăzi, 1 august 2022, după îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A și vânzători, potrivit unui comunicat al companiei.

Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract, se precizează în raportul transmis BVB.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu,  a afirmat: “Finalizarea cu succes a achiziției de către Romgaz a participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obținerea independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă. În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră. România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”.

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Aristotel Jude, a declarat: ”Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție.”

La rândul său, Directorul Economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Răzvan Popescu, a declarat: ”Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat:

  • la data de 10.12.2021, tranzacția de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră
  •  la data de 28.04.2022, încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.