Romgaz, BVC 2024: Buget de investiții de 2,5 ori mai mare decât cel de anul trecut. 70% se va aloca finanțării Romgaz Black Sea Ltd., pentru proiectul Neptun Deep. Centrala de la Iernut va fi gata până la finele anului

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Romgaz, BVC 2024: Buget de investiții de 2,5 ori mai mare decât cel de anul trecut. 70% se va aloca finanțării Romgaz Black Sea Ltd., pentru proiectul Neptun Deep. Centrala de la Iernut va fi gata până la finele anului

Romgaz are prevăzut pentru 2024 un buget de investiții de 4,733 miliarde lei, de peste 2,5 ori mai mare decât bugetul din 2023, potrivit proiectului de buget de venituri și cheltuieli, care urmează să fie aprobat de acționari.

Din total buget de investiții, suma de 3,293 miliarde lei, respectiv 70%, se va aloca finanțării subsidiarei Romgaz Black Sea Ltd., care deține 50% din perimetrul de gaze de mare adâncime Neptun Deep.

Romgaz finanțează activitatea de exploatare și efectuarea lucrărilor de investiții ale Romgaz Black Sea Ltd începând cu luna august 2022. În acest sens, Romgaz acordă finanțare Romgaz Black Sea Ltd și înregistrează venituri din dobânzi. Procentul de dobândă aferent contractelor de împrumut în vigoare este estimat la 7,5%/an. Începând cu luna iulie 2024 s-a prevăzut majorarea capitalului social al Romgaz Black Sea cu valoarea acestor împrumuturi, se prezintă în documentul Romgaz.

Noua centrală de la Iernut va fi gata până la finele anului în curs, pentru a fi funcțională la capacitate din 2025. Aceasta va spori veniturile din vânzarea de energie, dar va amplifica totodată costurile operaționale și cu certificate CO2 și verzi, se precizează în informarea Romgaz privind BVC pe 2024.

Romgaz urmează să oprească centrala veche de la Iernut în septembrie 2024, pentru lucrări de punere în funcțiune a  noii centrale. Ca urmare, veniturile din vânzarea energiei electrice vor fi în scădere cu aproape 35%, la 265,13 milioane lei, în 2024, conform BVC.

În bugetul de investiții pentru 2024, Romgaz a inclus și construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de circa 40 MW.

Compania Romgaz prognozează pentru 2024 un profit net de 2,567 miliarde lei, cu doar 2, 5% mai mare decât profitul preliminar pentru 2023, respectiv 2,506 miliarde lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *