Romgaz, BVC: Profit net de 899 milioane de lei în 2019, în scădere cu 34% faţă de 2018. 30% din producţia de gaze se va livra la preţul reglementat,de 68 de lei/MWh

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz, BVC: Profit net de 899 milioane de lei în 2019, în scădere cu 34% faţă de 2018. 30% din producţia de gaze se va livra la preţul reglementat,de 68 de lei/MWh

Incepand cu luna mai pana la finele anului, Romgaz va livra 30% din producţia sa de gaze la preţul reglementat, de 68 de lei/MWh, pentru consumul populaţiei şi al termocentralelor, potrivit unui document al companiei.

Propunerea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2019 va fi discutată de acţionarii companiei în şedinţa programata in data de 17 mai. Compania şi-a bugetat, pentru 2019, un profit net de 899 milioane de lei, în scădere cu 34% faţă de cel realizat în 2018.

Investitorii vor sa afle de ce compania şi-a planificat venituri în stagnare din producţia de energie electrică pentru anii 2020 şi 2021, având în vedere faptul că, de anul viitor, ar trebui să intre în funcţiune noua centrală de la Iernut. „În condiţiile în care, în ultimii ani, Romgaz şi-a depăşit constant indicatorii bugetaţi şi având în vedere capacitatea sustenabilă a Romgaz de dezvoltare a afacerilor şi de distribuţie de dividende atractive, considerăm că bugetul supus aprobării acţionarilor în AGOA din 17.05.2019 este prea conservator”, au precizat reprezentanţii SIF Oltenia. Iar SIF Moldova a cerut clarificări referitoare la faptul că Romgaz a bugetat venituri din vânzarea de gaze din producţia internă în creştere de doar 0,2% faţă de anul precedent.

Oficialii Romgaz au raspuns ca, spre deosebire de anul 2018, cand piaţa de gaze era complet liberalizata la producatorii interni, prin OUG 118/2018 şi OUG 19/2019, o cantitate semnificativa din producţia de gaze a companiei va fi vanduta la pret plafonat în acest an. „Ponderea gazelor livrate de Romgaz pentru consum casnic şi producători de energie termică la preţ reglementat reprezintă 30% din producţia totală (extrasă) estimată pentru cele opt luni rămase”, precizeaza Romgaz.

In ce priveste veniturile de energie electrică,  intrarea în funcţiune a centralei noi în trimestrul întâi din 2020 presupune o perioadă de probe tehnice, perioadă în care nu va funcţiona la capacitate maxima, expica reprezentantii companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *