Romgaz confirmă: Vrea să dea în judecată DuroFelguera și Romelectro pentru întârzieri în realizarea lucrărilor la noua centrală de la Iernut. “Au fost epuizate căile amiabile de soluționare a neînțelegerilor disputelor”

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Romgaz confirmă: Vrea să dea în judecată DuroFelguera și Romelectro pentru întârzieri în realizarea lucrărilor la noua centrală de la Iernut. “Au fost epuizate căile amiabile de soluționare a neînțelegerilor disputelor”
  • Nerealizarea la timp a noii centrale înseamnă pentru Romgaz prejudicii de ordinul milioanelor de lei
  • Investiția, cuprinsă în Planul Național de Investiții, beneficiară de finanțare nerambursabilă, trebuie finalizată și pusă în funcțiune până la data de 30 iunie 2020. Altfel, se va retrage și restitui finanțarea

Romgaz se pregătește pentru un posibil litigiu cu DuroFelguera și Romelectro. Motivul: întârzierea lucrărilor la noua centrală de la Iernut care înseamnă prejudicii de ordinal milioanelor de lei pentru companie.

Conducerea Romgaz va cere aprobarea acționarilor, în ședința AGEA programată pentru 11 decembrie, pentru aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică externă a S.N.G.N. Romgaz  într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera și Romelectro, având ca obiect dezvoltarea C.T.E. Iernut, după cum reiese din convocatorul publicat pe site-ul companiei.

Șefii Romgaz prezintă, într-un referat, situația lucrărilor la noua centrală și ce anume îi determină să acționeze în instanță asocierea DuroFelguera și Romelectro. Au fost constatate întârzieri în graficul de realizare aferent contractului de execuție generate de lucrările suplimentare pentru consolidarea terenului, precum și dificultățile cauzate de OUG 114, întârzieri ce vor avea impact asupra respectării graficului de realizare a investiției și, implicit, asupra respectării termenului de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale, se specifică în referatul ce va fi prezentat acționarilor și care justifică demersul companiei.

În documentul semnat de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, se precizează că “există indicii temeinice în ce privește apariția unor divergențe contractuale care pot impacta termenul de execuție a lucrărilor – se face referire la termenul de execuție și valoarea contractului”. Totodată, se susține că “au fost epuizate căile amiabile de soluționare a neînțelegerilor disputelor”.

Investiția, cuprinsă în Planul Național de Investiții, beneficiară de finanțare nerambursabilă, trebuie finalizată și pusă în funcțiune până la data de 30 iunie 2020. Conform Contractului de finanțare nr 4/7 decembrie 2017, data finalizării investiției, confirmată de punerea în funcțiune a  acesteia, nu poate depăși data de 30 iunie 2029, sub sancțiunea rezoluționării contractului și a restituirii și retragerii finanțării.

Nerealizarea la timp a noii centrale înseamnă pentru Romgaz prejudicii de ordinul milioanelor de lei, constând în profitul nerealizat din producția de energie electrică nerealizată. Un risc major este și de neralizare a reducerii emisiilor de gaze cu efecte de seră.

Astfel, sunt necesare serviciile unei case de avocatură cu experiență în domeniul dreptului civil, dreptului fiscal și achizițiilor pentru ca interesele Romgaz să fie protejate în realizarea investiției de la CTE Iernut având în vedere anvergura și importanța pentru Sistemul Energetic Național.

Romgaz, a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz la Iernut. Contractul de execuție este tip la cheie.  Centrala trebuia să fie funcțională de la începutul anului viitor, însă investiția nu va fi finalizată în termenul stabilit. Sunt întârzieri la lucrări din mai multe motive: lucrări suplimentare la fundație, efectul unor prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, dar și unele neînțelegeri între parteneri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *