Romgaz, cel mai mare producător de gaz din România, a primit mandat de la ministrul Enerugiei să evalueze preluarea celui mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească, Azomureș.
Romgaz a publicat deja un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru servicii de consultanță în evaluarea, negocierea și achiziția activelor Azomureș, controlat de grupul elvețian Ameropa.

Această mișcare strategică urmărește diversificarea portofoliului Romgaz și extinderea pe un segment de producție care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valorifica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Gaze românești pentru români, îngrășăminte românești pentru agricultura românească. Dezvoltare economică, deficit comercial mai mic, locuri de muncă și renașterea industriei românești — toate acestea sunt obiective de țară, precizează Sebastian Burduja.
Romgaz va duce la bun sfârșit acest demers și, în baza evaluării de specialitate a activelor Azomureș, va putea face o nouă mișcare strategică. Susțin acest demers și încurajez conducerea Romgaz să meargă înainte cu aceeași hotărâre, spune ministrul Burduja.
“Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor sale în domeniul industriei chimice, intenționând să achiziționeze o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A. (luând în calcul toate produsele pe care Azomureș S.A. le poate produce cu activele pe care le deține”, se prezintă în caietul de sarcini aferent anunțului.
Romgaz are nevoie de servicii de consultanță pentru: identificarea și analizarea proceselor de producție, identificarea activelor și a stării fizice a fiecărui active, respectarea cerințelor de mediu, identificarea investițiilor necesare pentru repornire, evaluarea contractelor și a personalului, analiza economică. Consultantul va prezenta un studiu cu informații detaliate despre piața de îngrășăminte din România și din regiune și despre piața amoniacului și/sau a hidrogenului cu emisii scăzute de dioxid de carbon în 2030 și după această dată.